Vahistatud Hiina feministide emad palusid armu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: Li Tingting, Wei Tingting, Wang Man, Zheng Churan, Wu Rongrong.
Vasakult paremale: Li Tingting, Wei Tingting, Wang Man, Zheng Churan, Wu Rongrong. Foto: SCANPIX

Üle kuu aja Hiinas vahi all olnud viie feministi emad ja lähedased esitasid võimudele palve nende vabastamiseks; aktiviste võib oodata kuni viis aastat trellide taga «tülinorimise ja konfliktile provotseerimise» eest.

Kaitsjate sõnul on prokuratuuril õigus naisi ilma ametliku süüdistuseta kinni pidada kuni esmaspäevani.

Süüdistust «konfliktile provotseerimine» esitatakse Hiinas üha sagedamini. Tihti vahistatakse selle süüdistuse alusel osalejaid väiksearvulistel meeleavaldustel.

Li Tingting (25), Wei Tingting (26), Wang Man (32), Zheng Churan (25) ning Wu Rongrong (30) on viimastel aastatel korraldanud mitu aktsiooni, toomaks avalikkuse tähelepanu ette teemasi alates koduvägivallast ning lõpetades naiste tualettruumide ebapiisava varustamisega.

Aktivistid arreteeriti rahvusvahelisel naistepäeval 8. märtsil, kui valmistuti jagama voldikuid seksuaalse ahistamise kohta.

Naiste emad ja kaaslased saatsid võimudele kirja, kus väideti, et nad pole sooritanud «ühtegi viga, rääkimata kuriteost».

Politseiuurimine keskendub peamiselt ühele 2012. aasta aktsioonile «Occupy Men's Rooms» (Hõivake meeste WCd), teatas advokaat Liang Xiaojun pühapäeval.

Aktivistide vahistamine on toonud kaasa kriitikat ka USA-lt ning mitmetelt inimõigusorganisatsioonidelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles