Kerry kutsus kongressi Iraani tuumakõnelustesse mitte sekkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry
USA välisminister John Kerry Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry kutsus pühapäeval kongressi lubama valitsusel Iraaniga peetavad tuumakõnelused sekkumiseta lõpule viia.

Kerry valmistub seadusandjatele esmaspäeval ja teisipäeval aprilli algul kokkulepitud Iraani ja suurriikide kõikehõlmava tuumaleppe parameetritest ülevaadet andma.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa (P5+1 riigid) - jõudsid 2. aprillil kokkuleppele lõpliku tuumaleppe «parameetrites» ning asuvad nüüd koostama kõikehõlmavat tuumalepingut, mis piirab Iraani tuumatöid, kuid vabastab ta rahvusvahelistest sanktsioonidest.

Lõpliku leppe tähtaeg on 30. juuni.

«Esitan faktid,» ütles Kerry telekanali CBS saates «Face the Nation» vastuseks küsimusele Iraani liidrite esitatud erineva narratiivi kohta sellest, milles Šveitsis Lausanne'is peetud viimases kõnelustevoorus kokkuleppele jõuti.

«Kõik, millest ma olen rääkinud, on faktid. Jään nende juurde. Viimaks on lõplik lepe see, mis kõik paika paneb.»

Ühendriikide välisministeerium ärritas 2. aprillil leppe parameetrite avalikustamisega samaaegselt raamleppe punkte avaldades Iraani.

«Me seisime silmitsi konkureerivate narratiivide, vasturääkivuste ning infomoonutustega ka seoses ajutise leppega», mis sõlmiti 2013. aasta novembris ning mille eest külmutas Iraan osa oma tuumaprogrammist vastutasuks sanktsioonide osalise leevendamise eest, sõnas USA välisminister.

Kerry sõnul pidas Iraan ajutisest leppest siiski kinni. «Iraan on tõestanud, et peab sõlmitud leppest kinni.»

«See on läbirääkimiste viimase kahe ja poole kuu alates oluline. Leian, et inimesed peaksid vaoshoitust ilmutama ja hoiduma läbirääkimistesse sekkumast, et me saaksime töö lõpule viia,» sõnas ta.

USA vabariiklaste enamusega kongressil on kavas arutada algaval nädalal uute sanktsioonide kehtestamist Iraanile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles