Peterburi koolides olevad seinalehed võltsivad ajalugu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa Peterburi sadadesse koolidesse on pandud ajalooteemalised seinalehed «Šagi Istorii» (Ajaloo sammud), mis on tekitanud hämmeldust nii ajakirjanikes kui võimuesindajates.  

Esimesena juhtis neile tähelepanu ajakirjanik Tatjana Aleksandrovna, kirjutades neist Facebookis, edastab iltasanomat.fi.

Ta kirjeldas neid seinalehti kui «valitsuse sammu alaealiste poliitiliste vaadete mõjutamiseks».

Seinalehtedes on mainitud ära ka Talvesõda ning et seda sõda alustasid soomlased: «Kuni Talvesõjani asus Leningrad 30 kilomeetri kaugusel Nõukogude Liidu ja Soome piirist. Nõukogude Liit jäi ilma osast Karjalast ja poolest Laadogast. Nõukogude valitsus tegi Soomele korduvalt ettepaneku alasid vahetada, kuid Soome vastas alati eitavalt. Talvesõda algas pärast seda kui Soome tulistas 26. novembril  1939 Mainilas Nõukogude Liidu poolele, hukkus neli nõukogude piirivalvurit».

Seinalehtedes seisab veel, et 1991. aastal käivitati Nõukogude Liidus propaganda, et see riik hävitada. 78 protsenti elanikke oli olnud Nõukogude Liidu säilimise poolt, kuid riigijuhid langetasid rahva tahte vastaselt hävitamisotsuse.

Nende koolidesse pandavate seinalahetede taga on nõukogudemeelne liikumine, millel on seos kremlimeelse politoloogi Sergei Kurginjaniniga. Teda tuntakse kui Nõukogude Liidu lagunemise karmi kriitikut.

Ajaloosündmusi käsitlevate seinalehtede tegijate kinnitusel käsitletakse neis Venemaa ja Nõukogude Liidu ajaloo tähtsamaid sündmusi, et noori isamaaliselt harida.

Lisaks koolidele jagatakse neid ka raamatukogudele.

«Tavaliselt võtame koolidega kontakti ja soovitame neile oma ajaloolist seinalehte. Igal kuul ilmub kaks erineva teemaga seinalehte ja kaks eriväljaannet, mis räägib suurest isamaasõjast,» teatas nõukogudemeelse liikumise Peterburi osakonna esindaja Timur Gudkov.

Gudkovi kinnitusel sisaldavad tekstid vaid ajaloolisi fakte, mitte ideoloogiat. Koolijuhtide sõnul ei näe nad sellistes harivates seinalehtedes midagi halba, kuid kui nende mahavõtmist nõutakse, siis nad nii ka teevad.

Peterburi linnavalitsuse esindajad Aleksander Kobrinski ja Boris Višnevski kontakteerusid ajaloost rääkivate seinalehtede küsimuses Peterburi piirkonna asekuberneri Vladimir Kirilloviga ning nõudsid seinalehtede eemaldamist ning nende tegijate karistamist.

«Neis olev informatsioon on vastuolus tegeliku Venemaa ja Nõukogude Liidu ajalooga ning annab lastele juhtunust vale pildi,» teatasid võimuesindajad.

Nad lisasid, et ajalooseinalehtedel olev on poliitiline propaganda, millega tahetakse vormida noori kindlas suunas mõtlema. Ajupesu ja alaealistega manipuleerimine on Venemaa põhiseaduses keelatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles