Rootsi kaitsevägi: see ei olnud välisriigi allveelaev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto kahtlasest objektist, mida nähti möödunud sügisel Stockholmi saarestikus
Foto kahtlasest objektist, mida nähti möödunud sügisel Stockholmi saarestikus Foto: SCANPIX

Rootsi kaitsevägi uuris möödunud sügisel oma riigi vetes oletatavalt olnud välisriigi allveelaevast tehtud fotosid ja jõudis järeldusele, et tegemist ei olnud allveelaevaga.

Rootsi käivitas allveelaeva otsinguoperatsiooni, kuid laeva siiski ei leitud, edastab Svenska Dagbladet.

Rootsi kaitsevägi teatas nüüd, et fotodel on skäärides sõitmiseks sobiv uurimislaev, mis ei olnud allveelaev.

Foto tegi pensionil olev endine mereväelane Sven-Olof Kviman Lidingö saare lähedal. Ta edastas fotod mereväele ning esmalt arvati, et tegemist võis olla mõne välisriigi allveelaevaga.

Kvimani sõnul kontakteerus ta kontradmiral Anders Grenstadiga ja rääkis talle oma kahtlustest.

«Kaitseväe arvates nägin allveelaeva asemel alust Timebandit. See, mida ma nägin, oli üsna suur alus ning ma ei saa aru, miks merevägi allveelaevas kahtles,» lausus Kviman.

Lisaks Kvimanile nägi alust ka ta naine Gun Sandhal.

Kviman lisas, et tal on olemas suur fotokollektsioon USA, Venemaa ja teiste riikide allveelaevadest ning ta tunneb nende erinevusi peast.

Rootsi käivitas möödunud sügisel Stockholmi skäärides suurejoonelise mereoperatsiooni, mille käigus otsiti välisriigi allveelaeva. Rootsi meedia spekuleeris siis, et tegemist oli Venemaa allveelaevaga, kuid Rootsi merevägi ei täpsustanud, mis riigi alusega tegu olla võis.

Tõendusmaterjalina olid lisaks Kvimanile tehtud fotodele veel mitmed fotod, merepõhjas olevad jäljed ja otsingupiirkonnas salvestatud helid, mille võis tekitada allveelaev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles