Rootsi ekspert: lääne ja Venemaa sõjaline konflikt tuleb varem-hiljem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaitseekspert Johan Wiktorin.
Rootsi kaitseekspert Johan Wiktorin. Foto: twitter

Lääne ja Venemaa sõjaline konflikt tuleb varem või hiljem ja Rootsi tõmmatakse sellesse vältimatult kaasa, ütles Rootsi kaitseekspert Johan Wiktorin, kirjutab Dagens Industri.

Ekspert peab vajalikuks Rootsi kaitse-eelarvet suurendada 10-30 miljardi Rootsi krooni võrra ning soovitab valitsuskoalitsiooni parteidel riigikaitsele järgmise viie aasta riigieelarves tõsist tähelepanu pöörata.

«Oht on selles, et võidakse saavutada kehv kompromiss, mis ei võimalda riigikaitsele piisavalt vahendeid jagada,» selgitas ta.

«Kui senine areng jätkub, siis vajavad pinged maandamist. Majandussanktsioonid on tugeva mõjuga ja eelduseks konfliktile. Millal see tuleb, on võimatu öelda. Aga Rootsi, mis asub seal, kus ta asub, tõmmatakse sellesse vältimatult,» väitis ekspert.

Venemaa on nüüd vastanud ka Põhjamaade kaitseministrile hiljutisele kaitsekoostöö algatusele Norra Aftenpostenis üsna teravalt, mida ekspertide sõnul oli ka oodata. Artiklis olid ministrid öelnud, et julgeolekupoliitiline olukord Põhjalas on Venemaa tegevuse mõjul halvenenud.

Venemaa välisministeerium vastas oma avalduses, et Venemaa vastu suunatud Põhjamaade kaitsekoostöö võib nurjata seni saavutatud positiivsed tulemused. Venemaa hinnangul on Rootsi ja Soome lähenemine NATO-le murettekitav.

«Venemaa soovib, et Euroopa riigid ei oleks ühtsed ja see puudutab ka Põhjalat. Kui Venemaa lähiriigid on killustatud, siis tuleb see Venemaa politiikale kasuks,» ütles Rootsi kaitseekspert Stefan Ring uudisteagentuurile TT.

Soome ja Rootsi on neutraalsed riigid ja Venemaa tahaks ka edaspidi neid sellisena näha, selgitas ta.

Ring ennustas, et Venemaa poolt on oodata uut agressiivset käitumist.

«Ma usun, et selliseid näiteid tuleb nii merel kui õhus, millega selgelt väljendatakse rahulolematust,» ütles ekspert.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles