USA on vastu Vene S-300 raketisüsteemide tarnimisele Iraanile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseministeeriumi hoone Washingtonis ehk nii-nimetatud Pentagon
USA kaitseministeeriumi hoone Washingtonis ehk nii-nimetatud Pentagon Foto: AFP/SCANPIX

USA sõjavägi väljendas esmaspäeval vastuseisu Venemaa otsusele tühistada S-300 õhutõrje raketisüsteemide tarnimise keeld Iraanile.

«Meie vastuseis sellele müügitehingule on pikaajaline ja avalik. Meie hinnangul on see kontraproduktiivne,» ütles Ühendriikide kaitseministeeriumi pressiesindaja kolonel Steven Warren.

«Me teeme oma seisukoha selgeks sobivate diplomaatiliste kanalite kaudu,» sõnas Pentagoni esindaja.

Kreml tõkestas pind-õhk-tüüpi raketisüsteemide müügi Teheranile 2010. aastal, kui ÜRO kehtestas Iraani suhtes sanktsioonid.

Venemaa otsustas relvatarnete külmutamise lõpetada pärast seda, kui Teheran ja suurriigid saavutasid olulise läbimurde ja jõudsid kokkuleppele Iraani tuumaprogrammi piiramise raamleppes. Lõplik kokkulepe Iraani tuumaprogrammi ohjeldamiseks rahvusvaheliste sanktsioonide leevendamise vastu tuleb sõlmida 30. juuniks.

S-300 müügikeeld muutus ülearuseks Iraani ja kuue suurriigi vahel Lausanne'is saavutatud edu valguses, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles