USA: Iraagis on ISi käest tagasi võidetud 25-30 protsenti aladest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on kaotanud Iraagi julgeolekujõudude pealetungi ning USA juhitava koalitsiooni õhurünnakute tõttu 25-30 protsenti seni kontrollitud aladest, teatas Ühendriikide kaitseministeerium esmaspäeval.

IS saavutas kontrolli ligi kolmandiku Iraagi territooriumi üle eelmisel aastal, suurema osa sellest suvise pealetungi käigus.

Iraagi vägedel ja šiiitide omakaitseüksustel on õnnestunud sel aastal USA juhitava koalitsiooni õhurünnakute ja Iraani toetusel pühasõdalastelt arvestatav territoorium tagasi vallutada. Eksdiktaator Saddam Husseini sünnilinn Tikrit vallutati 1. aprillil.

«ISILit surutakse pikkamööda tagasi,» ütles Pentagoni pressiesindaja kolonel Steve Warren esmaspäeval. «Iraagi julgeolekujõud ja koalitsiooni õhujõud on kahtlemata tekitanud ISILile kahju,» sõnas ta, kasutades lühendit ISi varasemast nimetusest Iraagi ja Levandi Islamiriik.

Territoorium, mille rühmitus on loovutanud, jääb 13 000 - 17 000 ruutkilomeetri vahele, sõnas Warren.

Koalitsiooni sõjalennukid on alates 8. augustist korraldanud õhurünnakuid 3244 ISi sihtmärki pihta, neist 1879 Iraagis ja 1365 Süürias. Pentagoni andmeil langeb 80 protsenti õhulöökidest USA arvele.

Süürias on IS kaotanud alasid Türgi piiril Kobane ümbruses, ent laiendanud oma haaret Homsi ja Damaskuse piirkonnas ning Süüria pealinna lõunaosas asuvas Yarmuki põgenikelaagris, lausus Pentagoni pressiesindaja.

USA president Barack Obama kohtub teisipäeval Washingtonis Iraagi peaministri Haider al-Abadiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles