Leedu võib alustada uut CIA salavanglate uurimist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine ratsutamiskool Antavilises, mida peetakse võimalikuks Leedu salavangla asukohaks.
Kunagine ratsutamiskool Antavilises, mida peetakse võimalikuks Leedu salavangla asukohaks. Foto: SCANPIX

Leedu võib taas hakata uurima süüdistusi, justkui asunuks nende riigis USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla, teatas lõunapoolseima Balti riigi peaprokurör täna pärast seda, kui Londonis baseeruv inimõiguste organisatsioon Reprieve neilt seda palus.


Reprieve avaldas täna soovi, et Leedu kontrolliks neile anonüümselt, kuid väga usaldusväärselt allikalt laekunud infot, et aastatel 2004–2006 pidas CIA Leedus kinni Abu Zubaydah’d, keda kahtlustatakse Al-Qaeda liikmesuses, kirjutas uudistevõrk AFP.

Inimõiguslaste andmeil viibis Zubaydah Leedus pärast Marokos vahistamist ja enne Guantánamosse saatmist. Praegu peetakse Zubaydah’d jätkuvalt kinni Kuubal Guantánamo Bay vanglas koos teiste terrorismis kahtlustatavatega.

«Me peame vaatama selle palve sisu,» märkis Leedu peaprokurör Darius Valys. «Kui seal on olemas selline informatsioon, nagu avalikult on välja öeldud, tuleb minu arvates alustada eeluurimist.»

Mullune Leedu parlamendikomisjoni korraldatud uurimine tuvastas nende riigis kaks kohta, mida Washington võis aastatel 2003–2006 kasutada oma salavanglana. Sama komisjon tõdes ka, et kuigi on olemas tõendid CIA lennukite maandumise kohta nende maal, pole kinnitust, kas nende riiki ka Al-Qaeda kahtlusaluseid toodi.

Praegu uuritakse Leedus süüdistusi, justkui oleksid nende riigi kõrged julgeolekuametnikud jätnud maa poliitilise juhtkonna informeerimata teatud laadi koostööst ameeriklastega.

Parlamendiuurimist juhtinud Arvydas Anusauskas ütles, et tal pole mingit infot Zubaydah’ kinnipidamise kohta Leedus, ja avaldas lootust, et Reprieve annab uurijaile rohkem teavet.

Samasuguse seisukoha võttis ka Leedu president Dalia Grybauskaite. «President on selles küsimuses avatud kõigile uutele võimalustele,» teatas tema pressiesindaja Linas Balsys. «Kõiki fakte tuleb kontrollida ja see on uurijate töö.»

Leedu on üks kolmest Euroopa riigist, keda on kõige sagedamini seostatud CIA salavanglate võõrustamisega. Kaks ülejäänut on Poola ja Rumeenia.

Salavanglate asukoha küsimusega tegelenud Euroopa Nõukogu volinik Dick Marty on öelnud, et selles, et Poolas ja Rumeenias need asusid ja CIA töötajad seal terrorismis kahtlustatavaid piinasid, pole mingit kahtlust.

Juuli lõpus teatas inimõigustega tegeleva Helsingi Inimõiguste Fondi Varssavi aru, et on saanud uusi andmeid, et aastail 2002–2003 maandus Poolas seitse CIA lennukit, mis saabusid reisijatega ja lahkusid tühjalt.

Nii Poola kui Rumeenia võimud on eitanud CIA salavanglate võõrustamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles