Venemaa rahandusminister loodab teisel poolaastal majanduse kasvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa rahandusminister Anton Siluanov.
Venemaa rahandusminister Anton Siluanov. Foto: SCANPIX

Selle aasta esimene kvartal jääb majanduses kõige nõrgemaks, kuid teisel poolaastal peaks majandus taas kasvama hakkama, ütles Venemaa rahandusminister Anton Siluanov ministeeriumi kolleegiumi aastakoosolekul.

Reaalmajanduses on praegu raske olukord, kui on vältimatu kohanemisperiood. Aga varsti peaks olukord hakkama paranema, lisas minister.

Ta selgitas, et majanduskasv aeglustus juba 2013. aastal, kui struktuurne tasakaalustamatus süvenes. Lõpptarbimise ja jooksva tarbimise osakaal kasvas 2008. aasta 66,7 protsendilt 2014. aastal 72,6 protsendile. Investeeringud aga samal ajal vähenesid, ilma milleta kasvu ei ole.

Palkade osakaal sisemajanduse koguproduktis suurenes 47,4 protsendilt 52 protsendile. Palkade kasv edestas tootlikkuse kasvu ja sõi ära ettevõtete kasumi, mida oleks vaja olnud investeeringuteks.

Eelarve struktuur halvenes: naftat arvestamata kasvas eelarve puudujääk 11,5 protsendini SKP-st, enne 2008. aastat oli see kaks korda väiksem.

Suurenesid kaitsekulud ning riigiettevõtete osakaal, kuid nende tõhusus jättis tugevalt soovida. Et majandust käima saada, on vaja erainvesteeringuid, ütles Siluanov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles