Obama toetab Kuuba mustast nimekirjast kustutamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama soovib Kuuba kustutada välisministeeriumi terrorismi toetavate riikide mustast nimekirjast, kus see on olnud rohkem kui 30 aastat, teatas Valge Maja.

Obama esitas kongressile vastavasisulise välisministeeriumi ülevaate, osutades sellega toetust kavale Kuuba nimekirjast kustutada, mis on olnud peamiseks takistuseks muu hulgas näiteks saatkondade avamisele Washingtonis ja Havannas.

«Kuuba valitsus pole rahvusvahelise terrorismi toetamisega mingil kujul seotud olnud vähemalt viimase kuue kuu jooksul,» märkis Obama.

Seadusandjatel on nüüd 45 päeva aega otsustada, kas nad on otsuse vastu või toetavad seda.

USA välisminister John Kerry teatas juba nädalavahetusel, et Obama langetab lähipäevil otsuse Kuuba eemaldamise kohta välisministeeriumi terrorismi toetavate riikide nimekirjast. Välisminister ütles, et tema ametkond on kaua kestnud ülevaate järel teinud presidendile soovituse.

Ühendriigid kandsid  Kuuba terrorismi toetavate riikide nimekirja 1982. aastal.

Obama ja Kuuba president Raul Castro pidasid laupäeval Panamas Ameerika riikide tippkohtumisel ajaloolise kohtumise.

Ühendriigid ja Kuuba  teatasid mullu 17. detsembril ajaloolisest kokkuleppest suhete normaliseerimiseks, mis toob kaasa saatkondade taasavamise ning Kuubale  kehtestatud reisi- ja kaubanduspiirangute mõningase leevendamise. Sellest ajast alates on kahe riigi diplomaadid pidanud suhete normaliseerimiseks kolm kõnelustevooru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles