Erdoğan: Türgi eirab EP otsust armeenlaste genotsiidi kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan hoiatas täna, et riik ei kavatse välja teha Euroopa Parlamendi otsusest, millega armeenlaste massiline tapmine 1915. aastal kuulutatakse genotsiidiks.

Europarlament paneb kolmapäeval hääletusele «armeenia genotsiidi sajanda aastapäeva tähistamise resolutsiooni».

Hääletus leiab aset olukorras, kus pinged Esimese maailmasõja aegse veresauna genotsiidina määratlemise üle on aastapäeva tõttu poolte suhted eriti teravaks ajanud. Osmani impeeriumi lõpuaastail armeenlaste kallal toime pandud veretöö aastapäeva tähistatakse sel kuul.

«Mis tahes otsuse Euroopa Parlament täna vastu võtab, meil läheb see ühest kõrvast sisse ja teisest välja, sest Türgil ei ole võimalik sellist pattu ega kuritööd omaks võtta,» ütles Kasahstani visiidile suunduv Erdoğan Ankara lennujaamas ajakirjanikele.

Paavst Franciscus ärritas pühapäeval Türgit, nimetades armeenlaste kallal toime pandud veretööd «20. sajandi esimeseks genotsiidiks». Türgi kutsus pahameeles välja Vatikani suursaadiku Ankaras ja tõi oma saadiku Püha Tooli juurest koju.

Teisipäeval kutsus USA Türgit üles armeenlaste massimõrva «täielikult ja siiralt» omaks võtma, kuid ei nimetanud seda siiski genotsiidiks.

«Ma ei tea praegu, missuguse otsuse nad (EP) kavatsevad vastu võtta, aga ma ei saa aru, miks peaksime meie riigina trüki- ja visuaalmeedias kaitsepositsioonile asuma,» ütles Erdoğan ja lisas, et tema isiklikult kaitse pärast ei muretse, sest Türgi riigil ei ole plekki väidetavast genotsiidist.

Armeenlased tähistavad tragöödia aastapäeva 24. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles