Iraani president ei tunnista USA kongressi sõnaõigust tuumaleppe üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hassan Rouhani.
Hassan Rouhani. Foto: SCANPIX

Iraani president Hassan Rouhani andis täna teada, et Teheran ei tunnista USA kongressi viimast sõnaõigust sõlmitava tuumaleppe üle, ja rõhutas, et Iraan peab läbirääkimisi kuue suurriigi, mitte Ühendriikide seadusandjatega.

Rouhani rõhutas, et Iraani eesmärgiks on «väärikas» kokkulepe kuue suurriigiga - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa (P5+1 riigid).

Iraani presidenti sundis sõna võtma Ühendriikide riigipea Barack Obama järeleandmine kongressile, millega seadusandjad saavad õiguse tuumakokkulepe tagasi lükata.

Iisrael seevastu tervitas täna Washingtonis saavutatud kompromissi, millega seadusandjad said lõpliku tuumaleppe asjus viimase sõna õiguse.

Juudiriik on meeleheitlikult terendava tuumakokkuleppe vastu ning on püüdnud mõjutada USA kongressi seda blokeerima.

USA administratsioon näeb aga Iraani tuumaprogrammile lahenduse leidmises oma tähtsaimat eesmärki ja püüab sama meeleheitlikult takistada Iisraeli seda nurjamast. Nii kulutas välisminister John Kerry kaks päeva kongressiliikmeid veendes, enne kui teisipäeva õhtul viimaks senati välissuhete komitees kompromissini jõuti.

Iisraeli julgeolekuminister Yuval Steinitz ütles, et kahtlevatele Ühendriikide rahvaasemikele kokkuleppe ülevaatamise võimaluse andmine on väga teretulnud.

«Senati(komitees) saavutatud kompromiss on väga hea ja väga tähtis areng,» ütles ta raadiousutluses ja nimetas seda «Iisraeli poliitika saavutuseks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles