G7: Vene-vastased sanktsioonid kaovad vaid Minski leppeid täites

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid harjutamas 9. mai paraadiks
Vene sõdurid harjutamas 9. mai paraadiks Foto: SCANPIX

Moskva võib oodata Vene-vastaste sanktsioonide tühistamist vaid juhul, kui riik täidab Ida-Ukraina relvarahu käsitlevaid Minski leppeid, teatasid juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 välisministrid kolmapäeval.

G7 välisministrid peavad Saksamaa põhjarannikul Lübeckis teise kohtumise pärast Venemaa väljaheitmist oma ridadest seoses Krimmi annekteerimisega.

«Sanktsioonid ei ole eesmärk iseeneses. Nende kestvus tuleks selgelt siduda Venemaa-poolse Minski lepete täieliku elluviimise ning Ukraina suveräänsuse austamisega,» ütlesid välisministrid ühisdeklaratsioonis.

«Samuti ootame Venemaalt efektiivseid meetmeid separatistlike võitlejate piiriülese toetamise vastu.»

Välisministrid avaldasid «täit toetust» G7 praeguse eesistuja Saksamaa ja Prantsusmaa vahendustegevusele. «Oleme ühtsed veendumuses, et Ukraina konflikti on võimalik lahendada vaid diplomaatiliste vahenditega rahvusvahelist õigust austades, eriti järgides õiguslikku kohustust austada Ukraina suveräänsust, territoriaalset terviklikkust ja iseseisvust.»

Seitsme tööstusriigi esidiplomaadid ütlesid, et relvarahu ja raskerelvastuse äraviimise asjus Ida-Ukraina kontrolljoonelt on vaja teha edasisi ja kontrollitavaid edusamme.

Niinimetatud Normandia formaadi välisministrid leppisid esmaspäeval Berliinis kokku Ida-Ukraina kontaktjoonelt ära viidava raskerelvastuse nimistu laiendamises, kaasates sinna tankid.

Normandia formaadi välisministrite vahendusel sõlmiti 12. veebruaril Minski relvarahu, mille rikkumised on viimastel päevadel Ida-Ukrainas tunduvalt suurenenud.

G7-sse kuuluvad Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan ja USA. Ühendusse kuulus varem ka Venemaa ning siis oli tegemist G8-ga. Moskva heideti ühendusest välja pärast Krimmi annekteerimist eelmise aasta märtsis.

Steinmeier ütles teisipäeval kohtumise eel, et Venemaa võib ühendusega taasliituda Ukraina kriisi lahendamise korral. «Mul ei ole huvi Venemaa kestva isoleerimise vastu.»

«Ent Venemaa tee tagasi G8 formaati saab käia läbi Ukraina konflikti lahendamise,» lausus Saksa välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles