Saudi suursaadik USA-s: õhurünnakud huthidele on «väga edukad»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huthi võitleja Sanaa lennujaama ümbruses pärast õhurünnakut piirkonnale.
Huthi võitleja Sanaa lennujaama ümbruses pärast õhurünnakut piirkonnale. Foto: SCANPIX

Saudi Araabia juhitavad õhurünnakud šiiamässuliste huthide vastu Jeemenis on olnud «väga edukad» ning «läinud algsetest eesmärkidest kaugemale», ütles Saudi suursaadik USA-s Adel al-Jubeir kolmapäeval.

Viimase kolme nädala jooksul on õhurünnakutega «suudetud nõrgestada ja hävitada suurem osa huthide ja (endise presidendi Ali Abdullah) Saleh sõjalisest taristust», ütles Jubeir.

Jeemenis puhkes märtsis relvakonflikt, milles on vastamisi riigi praegust presidenti Abedrabbo Mansour Hadit toetavad jõud ning šiiamässulised huthid ja neid toetavad ekspresidendile Ali Abdullah Saleh´le lojaalsed väed. Saudi Araabia alustas õhurünnakuid huthide vastu 26. märtsil. Ar-Riyadi juhitavasse koalitsiooni kuulub 10 riiki.

Saudi suursaadiku sõnul on «võimalik näha esimesi lõhesid» huthide ja Saleh'i vägede ridades ning «väejuhtide tagasijooksmist Jeemeni regulaarvägede poolele».

«Me loodame seda surve suurenedes veelgi rohkem näha,» sõnas Juberi. «Operatsioon jätkub eesmärkide saavutamiseni. Poolmeetmeid ei rakendata.»

Saudi diplomaadi sõnul on Iraani relvasaadetised huthidele intensiivsete õhurünnakute alguse järel peatunud. «Õhuruum ning laevade inspekteerimine on meie kontrolli all. Me ei ole teadlikud Iraani relvasaadetistest huthidele.»

Jubeiri sõnul ei ole Iraani sekkumiseks Jeemenis mingit põhjust. «Pole põhjust, miks Iraan peaks üht leeri teise vastu toetama. Teheran peaks toetama kõiki jeemenlasi. Sel viisil suudame stabiilsuse, julgeoleku ja turvalisuse tagada.»

Ta lisas, et koalitsioon on olnud «hoolikas sõjaliste sihtmärkide valikul, üritades minimeerida tsiviilohvreid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles