Mehhikos viisid vargad ohtlikku radioaktiivset materjali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioaktiivne
Radioaktiivne Foto: Vida Press

Mehhiko võimud andsid hoiatuse, et vargad viisid Tabasco osariigis Cardenases kaasa konteineri, mis sisaldab ohtlikku radioaktiivset iriidium-192.

Röntgenpiltide tegemisel kasutatava iriidiumiga kokkupuutumisel võib tekkida organismi raskeid kahjustusi, mis võivad surma kaasa tuua, edastab YLE.

Võimud kutsusid kohalikke elanikke üles olema valvel ning andma politseile teada kui nad millegi kahtlase transportimist märkavad.

Mehhikos on samalaadseid juhtumeid ka varem ette tulnud. 2013. aastal varastati Tijuanas radioaktiivset koobalt-60 vedanud veoauto.

Politsei leidis masina koos ohtliku ainega kaks päeva hiljem ning ilmnes, et vargad olid koobalti kaitseainumast välja võtnud.

Politsei eristas ohtliku ala 500 meetri raadiuses ning roboti abil saadi ohtlik aine kätte. Hiljem ilmnes, et ainega saastunud ala lähedal elaval inimesel tekkisid kiiritushaiguse nähud.  

Mehhikos oli umbes samalaadne juhtum ka 2014. aastal, kuid siis keegi kannatada ei saanud.

Eesti Entsüklopeedia: iriidum on hõbevalge, rabe ja väga kõva metall. Looduslik iriidium koosneb stabiilsetest 191 ja 193 isotoopidest, tähtsaim radioaktiivne tehisisotoop on massiarvuga 192.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles