Charlie Hebdo peatoimetaja Charbi islamiteemaline raamat ilmub postuumselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephane Charbonnier, alias Charb
Stephane Charbonnier, alias Charb Foto: SCANPIX

Selle aasta jaanuaris Pariisis satiiriväljaande Charlie Hebdo toimetuses aset leidnud terrorirünnakus hukkus mitu tuntud karikaturisti, nende seas ka peatoimetaja Stephane Charbonnier, alias Charb.

Charbi islamit kritiseeriv raamat «Lettre Ouverte aux Escrocs de l’Islamophobie qui Font le Jeu des Racistes» ilmub täna, 16. aprillil postuumselt, edastab BBC.

Väljaandja kinnitusel valmis Charbonnier`l teos kaks päeva enne seda kui ta maha lasti.

Charb ja veel 11 Charlie Hebdo töötajat kaotasid elu 7. jaanuaril kui nad olid toimetuse koosolekul.

Rünnaku panid toime kaks äärmusislamistist venda Said ja Cherif Kouachi, kelle politsei hiljem maha lasi.

Charlie Hebdo peatoimetaja oli enne 2015. aasta rünnakut saanud suurel hulgal anonüümseid tapmisähvardusi selle tõttu, et väljaanne oli pilanud mitmel korral prohvet Muhamedi.

2012. aastal tehti Charlie Hebdo toimetusele pommirünnak.

Charbonnier ütleb oma teoses: «Naerda võib tegelikult kõige üle, kuid mitte mõne islami aspekti üle, kuna moslemid on ülejäänud rahvastikust pirtsakamad. Mis see on, kui mitte diskrimineerimine?»

Raamatu autori sõnul on poliitiline korrektsus «valgete vasakpoolsete vaadetega väikekodanlaste intellektuaalne paternalism» ning islamiäärmuslased on naeruväärsed demagoogid.

1969. aastal asutatud Charlie Hebdo on lisaks islamile pilanud ka teisi religioone ning liiga konservatiivset poliitikat ja maailmavaadet.

Leht hakkas oma tähtsust kaotama 1981. aastal, kuid on alates 1992. aastast jälle populaarne olnud.

Charlie Hebdo toetajate sõnul on õigus pilada kõiki religioone, kaasa arvatud islamit.

Kriitikute arvates tekitab aga islami pilamine moslemite suhtes eelarvamusi ning võib  Prantsusmaal kaasa tuua veel verevalamist, sest järjest jõulisemalt on pead tõstmas parempoolne äärmuspartei Front National.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles