Davutoğlu: paavst on ühinenud Türgi-vastase kurjuse rindega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu. Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu taunis eile nii paavst Franciscust kui ka Euroopa Parlamenti Osmanite impeeriumi aegse armeenlaste massimõrva genotsiidiks liigitamise eest.

Davutoğlu sõnul on paavst ühinenud kurjuse rindega, mis sepitseb Türgi vastu vandenõusid.

Ankara pole kategooriliselt nõus aastatel 1915-1917 Osmanite impeeriumi lagunemisel aset leidnud 1,5 miljoni armeenlase tapmise genotsiidiks liigitamisega.

Türgi võimude väitel suri sel perioodil umbes 300 000 kuni 500 000 armeenlast ning sama palju türklasi, kui armeenlased tõusid valitsevate osmanite vastu üles ning liitusid impeeriumiga sõjas olevate Vene vägedega.

Franciscus nimetas pühapäeval Peetruse basiilikas peetud kõnes Osmanite impeeriumi aegseid armeenlaste kallal toime pandud tapatalguid XX sajandi esimeseks genotsiidiks.

Euroopa Parlament kutsus eile Türgit tunnustama Osmanite impeeriumi aegseid tapatalguid armeenlaste kallal genotsiidina ja aitama edendada kahe rahva vahel leppimist.

«Meie ees on moodustumas kurjuse rinne...ka paavst on nüüd selle ja nende vandenõudega ühinenud,» sõnas Türgi peaminister. «Me ei luba oma rahvast ajaloo kaudu solvata. Me ei luba Türgit ajalooliste vaidluste läbi šantažeerida.» 

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles varem, et armeenlasi koheldakse Türgis hästi. «Minu riigis elab 100 000 armeenlast, kes on kas Türgi või mõne muu riigi kodanikud. Kas neile on osaks saanud teistsugune kohtlemine? Nad lõikavad kasu igasugustest võimalustest. Me võiksime nad riigist välja saata, aga me ei tee seda. Nad on meie riigis külalised.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles