Türgi mufti: paavsti avaldus kiirendab Hagia Sophia muutmist tagasi mošeeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hagia Sophia.
Hagia Sophia. Foto: SCANPIX

Paavst Franciscuse genotsiidi-sõnavõtt vaid kiirendab Istanbuli kuulsa Hagia Sophia kasutuselevõttu mošeena, teatas pealinna Ankara ametnik. Paavst Franciscus nimetas möödunud nädalavahetusel peetud kõnes armeenlaste tapmist Osmanite impeeriumi vägede poolt 20. sajandi esimeseks genotsiidiks.

«Ausalt öeldes usun ma, et paavsti märkused vaid kiirendavad protsessi, mille tulemuseks on Hagia Sophia taasavamine moslemite pühapaigana,» sõnas Ankara mufti, professor Mefail Hızlı.

Hızlı sõnul peegeldub paavsti sõnavõtust ristisõdade kaasaegne värving, mida on nende alade  vastu juba sajandeid peetud. «Need alad on pikalt olnud moslemimaailma lipulaevaks maailmas, mis tähendab, et riigi seestpoolt ja väljastpoolt üritab seda palju vaenlasi erinevate meetoditega rünnata,» sõnas ta.

Mufti lisas, et paavsti avaldus oli tehtud rutakalt ning ajaloolaste tõsiasju ignoreerides.

Hagia Sophia oli kuni türklaste vallutuseni 1453. aastal ortodoksne basiilika, hiljem 1931. aastani mošee. 1935. aastal muutis Türgi esimene president ja kaasaegse Türgi looja Mustafa Kemal Atatürk selle sekulaarseks muuseumiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles