Vene kindral: NATO laienemine on kaks korda vähendanud lennuaega Venemaani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA F-16 hävitajad
USA F-16 hävitajad Foto: SCANPIX

NATO laienemine on strateegilises plaanis maksimaalselt lähendanud alliansi sõjalise taristu Venemaa piiride vahetusse lähedusse, ütles neljapäeval Moskva rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil Vene relvajõudude kindralstaabi peaoperatiivvalitsuse ülem kindralleitnant Andrei Kartapolov.

«Seejuures oleks sõjalise konflikti puhkemise korral NATO õhurünnakuvahendite löögi all kriitiliselt tähtsad objektid sisuliselt kogu Venemaa Euroopa osa territooriumil, lennuaeg nendeni aga väheneks kaks korda,» lausus ta.

«Arvame, et just sel eesmärgil teostatakse alates 2008. aastast rea Balti riikide, Poola, Rumeenia ja Bulgaaria territooriumil asuvate sõjaliste objektide vastavusse viimist NATO standarditega,» sõnas kindral.

«Praeguseks ajaks on täielikult moderniseeritud Zokinai lennuväli Leedus, Ämari Eestis ja Łask Poolas. Lõppemas on tööd uue varustuse paigaldamiseks mereväebaasides Liepajas Lätis ja Gdynias Poolas. Jätkub Mihail Kogălniceanu ja Câmpia Turzii lennuvälja ning Constanța sadama moderniseerimine Rumeenias ning samuti Graf Ignatievo lennuvälja moderniseerimine Bulgaarias,» seletas ta.

«Samal ajal nähakse ette relvastuse, sõjatehnika ja materiaalsete vahendite varude ladustamise objektide rajamist Ida-Euroopa riikide territooriumil,» lisas kindral.

Kartapalovi sõnul võimaldab see NATO-l mitte ainult hoida kiirreageerimisjõude Venemaa piiri lähedal, vaid ka märkimisväärselt kiirendada ründeüksuste loomist ja vähendada üksuste ümberpaigutamise aega.

«Lisaks sellele, kahepoolse koostöö raamides plaanib USA märkimisväärselt suurendada oma Ida-Euroopa liitlaste sõjalist potentsiaali, varustades nende relvajõud kõige kaasaegsema relvastuse, seal hulgas lennuväe kaugmaa tiibrakettidega JASSM-ER. See võimaldab NATO taktikalisel lennuväel rünnata objekte Venemaa territooriumil kuni 1300 kilomeetri sügavusel ilma meie õhutõrjevahendite tsooni sisenemata,» hoiatas kindral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles