Hiina saatis tuntud ajakirjaniku vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gao Yu.
Gao Yu. Foto: SCANPIX

Hiina kohus mõistis reedel tuntud ajakirjaniku riigisaladuste lekitamise eest seitsmeks aastaks vangi, inimõigusorganisatsioonid näevad selles valitsuse püüdeid vaigistada teisitimõtlejaid

Gao Yu (71), keda Rahvusvaheline Pressiinstituut tunnustas 2000. aastal ühena 50-st «maailma pressikangelasest», «andis välismaalastele ebaseaduslikult üle riigisaladusi,» teatas Pekingi kolmas vahekohus oma sotsiaalmeediakontol.

«Oleme selle kohtuotsuse üle väga pettunud,» ütles üks Gao advokaate Shang Baojun. Tema sõnul pressisid võimud Gaolt «ülestunnistuse» välja pärast tema poja vastu tehtud ähvardusi.

Gao on «segaselt sõnastatud meelevaldsete riigisaladusi puudutavate seaduste ohver, mida võimud kasutavad rünnakus väljendusvabadusele», ütles inimõigusorganisatsiooni Amnesty International teadur William Nee.

Gao on tuntud demokraatia ja meediavabaduse hääleka toetajana. Naine kadus mullu aprillis. Kuu aega hiljem näitas Hiina riigimeedia teda tunnistamas, et ta tegi «vea». Prokurörid kasutasid seda ülestunnistust kohtuprotsessil tõendina.

Shangi sõnul tunnistas Gao süüd pärast seda, kui politsei ähvardas tema poega, kelle korrakaitsjad olid samuti kinni pidanud.

Advokaadi sõnul on ajakirjanik lubanud kohtuotsuse edasi kaevata.

Gao veetis 1990. aastatel poliitiliste kirjutiste eest kuus aastat vanglas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles