Nigeeria president: võitlus Boko Haramiga on edukas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria ametist lahkuv president Goodluck Jonathan.
Nigeeria ametist lahkuv president Goodluck Jonathan. Foto: AFP/SCANPIX

Nigeeria ametist lahkuv president Goodluck Jonathan ütles neljapäeval, et riik ei vaja enam rahvusvaheliste vägede abi võitluses islamistide äärmusrühmitusega Boko Haram, sest tehtud on suuri edusamme.

Jonathani sõnul võiks ÜRO selle asemel keskenduda abile kogukondade ülesehitamiseks ja nende abistamiseks, kes on kannatanud islamistide kuueaastase vägivallakeerise all.

Presidendi sõnul on Nigeeria valitsusväed Tšaadi, Nigeri ja Kameruni sõjajõudude toetusel vallutanud viimastel kuudel äärmuslastelt tagasi enamiku linnu ja külasid riigi kirdeosas asuvates Borno, Adamawa ja Yobe osariikides.

«Nigeeria sõjavägi on alustanud rünnakuga, mille eesmärgiks islamistide viimase tugipunkti hõivamine Borno osariigis asuvas Sambisa metsas,» märkis Jonathan.

Levinud on arvamus, et just seal hoiavad Boko Harami äärmuslased vangis enamikku siiani kadunud 219 koolitüdrukust, kelle islamistid röövisid aasta tagasi Chibokist. Teisipäeval möödus aasta koolitüdrukute röövimisest, aastapäeva meenutati rea üritustega kogu maailmas.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel on islamistid röövinud alates eelmise aasta algusest vähemalt 2000 naist ja tüdrukut, keda sunnitakse islamistidele süüa tegema või seksiorjadeks. Kes ei kuuletu, see tapetakse.

Boko Harami väed on tapnud alates 2009. aastast regioonis üle 15 000 inimese. ÜRO põgenikeagentuuri informatsiooni kohaselt on vägivalla tõttu oma kodudest põgenenud 1,5 miljonit inimest.

Boko Haram ründas eelmise aasta 14. aprilli õhtul Borno osariigis Chibokis tüdrukutekooli ning röövis 276 tüdrukut. 57 tüdrukul õnnestus põgeneda, kuid ülejäänud 219-st pole kuuldud midagi alates eelmise aasta maist, kui sadakond neist luges Boko Harami avaldatud videos koraani. Boko Harami juhi Abubakar Shekau teatel on kõik tüdrukud võtnud vastu islamiusu ja «pandud mehele».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles