Kambodža tähistab 40 aasta möödumist punakhmeeride võidust kodusõjas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjakurjategija ja endine vanglaülem Kaing Guek Eav.
Sõjakurjategija ja endine vanglaülem Kaing Guek Eav. Foto: AP / Scanpix

Kambodžas märgiti reedel 40 aasta möödumist punakhmeeride võidust kodusõjas, mis tõi kaasa veerandi riigi elanikkonnast tapnud terrorirežiimi ning muutis pealinna Phnom Penhi kummituslinnaks.

Punakhmeeride režiim valitses Kambodžat aastatel 1975-1979. Nelja aastaga kaotas selle tingimustes elu umbes 1,7 miljonit inimest.

Mõnisada inimest, nende seas mungad ja režiimi vananevad ohvrid, kogunes reedel Phnom Penhi lähistel režiimi tuntuimale «tapaväljale» Choeung Ek'i, kuhu on püstitatud ohvrite kolpadest ja luudest monument, mälestades hukkunuid viirukipõletamise ning budistlike palvesõnade lausumisega.

Punakhmeerid saavutasid 1975. aasta 17. aprillil võidu kodusõjas USA toetatud Lon Noli vabariikliku armee üle.

Punakhmeere ootas Phnom Penhi sõjast väsinud elanike seas esialgu ettevaatlikult positiivne vastuvõtt, ent õige pea algas relva ähvardusel kahe miljoni suuruse elanikkonnaga linna evakueerimine.

Tegemist on ühe lähiajaloo suurima sundmigratsiooniga.

«Kodanlikud» linnakodanikud sunniti marssima maapiirkondadesse endale füüsilise tööga elatist teenima. Marsi käigus hukkus suur hulk vanureid, haigeid ja noori.

Neli aastat hiljem, kui punakhmeeride liidri Pol Poti ehk nn «Vend number ühe» režiim kukutati, oli hukkamiste, nälja või ületöötamise tõttu elu kaotanud hinnanguliselt 1,7 miljonit kambodžalast.

Alles siis ilmnes režiimi toimepandud metsikuste ulatus.

2010. aastal mõistis ÜRO toetusega sõjaroimakohus punakhmeeride kuulsa Tuol Slengi vangla ülema Kaing Guek Eavi 30 aastaks vangi, süüdistatuna ligi 15 000 inimese hukkamise korraldamises.

Eelmise aasta augustis mõisteti kaks kõrgeimat veel elus olevat punakhmeeride liidrit - Nuon Chea (88) ehk «Vend number kaks» ja endine riigijuht Khieu Samphan - inimsusevastastes kuritegudes eluks ajaks vangi. Mõlemad on kohtuotsuse edasi kaevanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles