Moskva süüdistas NATO mittetuumariike tuumarelvade leviku piiramise lepingu rikkumises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioaktiivset materjali tähistav ohumärgis.
Radioaktiivset materjali tähistav ohumärgis. Foto: SCANPIX

Venemaa kavatseb tõstatada järgmisel tuumarelvade leviku vastase režiimi ülevaatekonverentsil tuumarelvade leviku tõkestamise lepingu võimalike rikkumiste teema NATO mittetuumariikide poolt, teatas täna Vene välisministeeriumi ametnik.

«NATO mittetuumariikidest liikmed on rikkunud lepingu artikkel kahte, millega nad lubasid mitte taotleda otsest või kaudset kontrolli tuumarelvade üle. Veel enam, mittetuumariikide õhujõudude piloote koolitatakse kasutama tuumarelvi osana NATO ühisest tuumamissioonist,» ütles Vene välisministeeriumi tuumarelvade leviku piiramise ning relvastuskontrolli osakonna juht Mihhail Uljanov ajakirjanikele.

Uljanovi sõnul rikub selline olukord tuumarelvade leviku piiramise lepingu (NPT) vaimu. Tõstatame konverentsil selle küsimuse kindlasti. 

NPT ülevaatekonverents toimub 27. aprillist 22. maini ÜRO peakorteris.

NPT lepingu teises artiklis seisab, et leppe osapooled võtavad endale kohustuse mitte anda ühelegi osapoolele tuumarelvi, tuumalõhkeseadmeid või otsest või kaudset kontrolli selliste relvade üle. Samuti kohustuvad osapooled hoiduma mittetuumariikide mis tahes viisil abistamisest, julgustamisest või mõjutamisest tuumarelvi hankima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles