Kreml kritiseerib 300 USA sõjaväeinstruktori Ukrainasse saabumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväe masinad Ukraina-Poola piiril.
USA sõjaväe masinad Ukraina-Poola piiril. Foto: SCANPIX

USA sõjaväeinstruktorite kohalolu Ukrainas ei aita kaasa Donbassi rahuprotsessile ning toob pigem kaasa olukorra edasise destabiliseerumise, sõnas täna Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

«(Sõjaväe)instruktorite ning spetsialistide kohalolu Ukrainas, kus vältab kodusõda ning Minski leppe täitmisega on tõsiseid probleeme, ei aita konflikti lahenemisele kaasa. Vastupidiselt, sel võib olla suisa destabiliseeriv mõju,» ütles Peskov.

Ukrainasse on jõudnud esimesed USA õhudessantväelased, kes hakkavad Ukraina rahvuskaardile väljaõpet andma, ütles Ühendriikide suursaadik Kiievis Geoffrey Pyatt täna hommikul.

«USA 173. õhudessantbrigaadi sõdurid saabuvad Ukrainasse missiooniks Fearless Guardian,» säutsus Pyatt suhtlusvõrgustikus Twitter.

USA armee teatas avalduses, et ligi 300 õhudessantväelast saabus Lääne-Ukrainasse missioonile kolme kohaliku rahvuskaardi pataljoni välja õpetama. Missioon kestab kuus kuud, lisati avalduses.

Fearless Guardian on üks kolmest 2015. aastal peetavast USA-Ukraina ühisõppusest.

Ukraina siseminister Arsen Avakov ütles 29. märtsil, et Ühendriikide relvajõudude üksused saabuvad Lvivi oblastis asuvale Javorivi polügoonile 20. aprillil seoses rahvuskaardi pikaajalise väljaõppega.

«290 USA õhudessantväelast saabub 20. aprillil Javorivi polügoonile pikaajaliseks väljaõppemissiooniks Ühendriikide 173. õhudessantbrigaadi ning rahvuskaardi vahel vastavalt leppele USA välisministeeriumiga,» kirjutas Avakov pühapäeva õhtul suhtlusvõrgustikus Facebook.

Tema sõnul hõlmab väljaõppeprogramm 900 Ukraina rahvuskaartlast. «Nad jagatakse 300-mehelistesse rühmadesse. Iga rühma väljaõpe kestab kaheksa nädalat. Sellele järgneb ühisõppus.»

«Meie Ameerika partnerid õpetavad rahvuskaardile ümberkäimist eriotstarbelise laskemoona ja sidevahenditega,» ütles Avakov.

Õppus Fearless Guardian vältab Javorivis märtsist novembrini, ühtekokku hõlmab see 2200 sõdurit. Ukraina poolt osaleb õppusel 1000 rahvuskaartlast ja 200 relvajõudude sõdurit ning Ühendriikide poolt ühtekokku 1000 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles