Vihmasadu ähvardab Horvaatia Teeme Ära! koristustalguid edasi lükata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikoristusaktsioon Teeme ära 2008
Prügikoristusaktsioon Teeme ära 2008 Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Horvaatiasse prognoositav kohati enam kui 6-millimeetrine sademetehulk võib riigi mitmes piirkonnas edasi lükata tänaseks kavandatud koristustalgud.

«On tegelikult täitsa suur tõenäosus, et koristuspäev lükatakse mitmel pool edasi, sest nii vihmane on,» ütles BNS-ile Teeme Ära! Maailmakoristuse piirkondlike koordinaatorite juht Kadi Kenk.

Põhiline komistuskivi Horvaatia talgute korraldamisega seoses on olnud inimeste motiveerimine ja sponsorite leidmine. Keeruline on olnud ka meedia kaasamine, et talgutele tähelepanu juhtida, ütles Horvaatia talgute peakorraldaja Helene Traub ja lisas, et tänavune osalejate arv on raskesti prognoositav. «Nimekirjas on end registreerinud mõnikümmend vabatahtlikku. Meil on 130 linna ja enam kui 200 kooli, aga paljud inimesed loobuvad sel nädalavahetusel koristamast vihma tõttu.»

Ettevalmistused Horvaatias koristustalgute läbiviimiseks algasid mullu oktoobris. Oma jälje on korraldustöödele jätnud enam kui nelja miljoni elanikuga maa majanduslik madalseis ja logistilised iseärasused, sest riigi ühest otsast teise ei ole võimalik ühe päevaga reisida.

Aastal 2012 koristas Horvaatiat ligi 42 000 vabatahtlikku, aasta hiljem juba 50 000 ja mullu 52 000 inimest.

Täna ootab koristustalgulisi ka Tšehhi, kus on kaardistatud 5000 ebaseaduslikku prügi mahapaneku kohta. «5000 illegaalset prügimäge on ilmselt vaid murdosa olemasolevatest. Ma pakun, et nende koguarv on vähemalt 10 korda kõrgem,» ütles Tšehhi heakorratalgute peakoordinaator Miroslav Kubásek. Kui tahta neid kõiki likvideerida, tuleks ühel päeval korraldada koristusaktsioon igas linnas ja külas, kaasates enam kui 100 000 vabatahtliku, mis on ligi 1 protsent Tšehhi elanikkonnast.

Tänavust Teeme Ära! Maailmakoristust toetab Eesti välisministeerium arengukoostööle ja humanitaarabile kavandatud vahenditest, keskkonnaministeerium, Avatud Eesti Fond ja mitmed firmad, teiste hulgas ka Skype, Tallink ja Estonian Air.

Eestist alguse saanud Teeme Ära! prügikoristustalgud on levinud 112 riiki, osalejateks enam kui 11 miljonit inimest. Eestis tegutsev vabatahtlike meeskond mängib maailma koristustalgutes võtmerolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles