Uuring: Venemaa, Valgevene ja Kasahstan kuritarvitavad Interpoli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interpoli Singapuri peakontor.
Interpoli Singapuri peakontor. Foto: SCANPIX

Avatud Dialoogi Sihtasutus (The Open Dialog Foundation) tõdeb oma hiljuti avaldatud raportis, et mitmed ebademokraatlikud riigid kasutavad Interpoli poliitiliste oponentide tagakiusamiseks, ja toob esireas välja Venemaa, Valgevene ning Kasahstani.

Kõige aktiivsemate Interpoli süsteemi kuritarvitajatena nimetab raport Venemaad, Valgevenet ja Kasahstani. Raport viitab, et 187 Interpoli liikmesriigist 106 on Freedom House'i hinnangul kas mittevabad või osaliselt vabad.

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul kuritarvitavad korruptiivsed ja autoritaarsed riigid Interpoli isikute tagaotsimissüsteemi järjest enam ja kasutavad seda kodanikuaktivistide, ajakirjanike ja opositsioonipoliitikute tagakiusamiseks, teatas Paet BNS-ile.

Paeti sõnul võimaldab Interpol tagada riikidevahelise tiheda koostöö võitluses kuritegevusega, kuid kui autoritaarsed riigid hakkavad organisatsiooni poliitilise relvana kasutama, tuleb Interpoli tegevuse senist korraldust muuta.

«Eelkõige tuleks täiendada süsteemi, tundmaks paremini ära poliitiliselt motiveeritud tagaotsimistaotlusi,» märkis Paet, kelle hinnangul on vaja läbi vaadata ka reeglid olukordades, kus isik on rahvusvahelise kaitse saaja, kuid ühtlasi ka kirjas tagaotsitavana Interpoli süsteemis.

«Näiteks on juhuseid, kus EL-i liikmesriigid tunnistavad isikut pagulasena, kuid samas otsitakse teda Interpoli kaudu ning seetõttu on inimene vahistamise kartuses pidanud loobuma reisimisest teise EL-i liikmesriiki,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles