Vene politoloog: nüüd maksab üksnes jõud

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid 26. augustil Abhaasias.
Vene sõdurid 26. augustil Abhaasias. Foto: AP / Scanpix

Vene politoloogi Fjodor Lukjanovi hinnangul on Venemaa kursimuutus põhjalik: nüüdsest ei pürgi enam keegi oma tegusid õiguspärasena esitama, sest liitlasi enam pole ning kogu tähelepanu on suunatud sellele, kas naabrid on õppetundi mõistnud.


Suurem osa Venemaa ühiskonnast ja ka poliitiline juhtkond olid šokeeritud sellest, kui suurel määral toetati Läänes Gruusia presidenti Mihheil Saakašvilit, rääkis Lukjanov intervjuus Saksa ajalehele

Tageszeitung

, vahendab

ERR Uudised

.

«Meil ei saa keegi aru, miks maailm käitub nii heatahtlikult sellega, kes on süüdi sõjakuritegudes ja trambib kõigel sellel, mis on muidu nii tähtis «tsiviliseeritud maailma» jaoks,» ütles Lukjanov.

Tema arvates on praegu dialoog läänega mõttetu ning see viiski radikaalsele tegutsemisele ning forsseeris Lõuna-Osseetia ja Abhaasia kiirustades tunnustamist.

Lukjanovi sõnul on Moskva alati selgelt mõista andnud, et on olemas punane joon, millest lääs oma poliitiliste ja sõjaliste organisatsioonidega üle astuda ei tohi ja Ukraina ja Gruusia on just sellel joonel, Venemaa reaktsioon saab olema järsk ja katastroof pole kaugel.

Lukjanovi hinnangul ei pea Venemaa konfrontatsioonis läänega vastu, ent alanud on kõrgete panuste ja peadpööritavate tagajärgedega mäng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles