Der Spiegel: Kreeka ja Venemaa sõlmivad gaasijuhtmeleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasijuhtme South Stream esimene jupp 2013. aastal.
Gaasijuhtme South Stream esimene jupp 2013. aastal. Foto: SCANPIX

Kreeka ja Venemaa sõlmivad järgmise nädala algul kokkuleppe gaasijuhtme ehitamiseks, mis peaks kindlustama Kreekale ettemaksuna viis miljardit eurot, kirjutas täna Saksa ajaleht Der Spiegel.

Kokkulepe puudutab koostööd Türgi ja Kreeka kaudu Vene gaasi Euroopasse toimetava torujuhtme ehitamiseks.

Der Spiegeli andmed pärinevad Kreeka võimuerakonna Syriza kõrgelt ametnikult, kes on ise leppe juures tegev, vahendas Soome rahvusringhääling Yle. Ametniku sõnul allkirjastatakse kokkulepe teisipäeval.

Gaasijuhtmeleppel on Kreeka majanduse jaoks pöördeline tähtsus, lisas ametnik.

Leping näeb ette varem kokku lepitud Vene-Türgi gaasijuhtme pikendamist Kreekasse ja sealt teistesse Euroopa riikidesse. Gaasitoru peaks valmima 2019. aastaks.

Gaasijuhtmehankes lepiti Der Spiegeli andmetel kokku paari nädala eest Moskvas, kui Kreeka peaminister Alexis Tsipras kohtus Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Tehingust teatas ka Kreeka majandusleht Agora. Kui kokkulepe teoks saab, võib Kreeka euroliidu ja Rahvusvaheliste Valuutafondiga (IMF) peetavad laenuläbirääkimised edasi lükata, sest Venemaalt saadakse raha juba lähiajal, kirjutas leht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles