PM Soomes: Helsingis läks valijate veenmiseks käiku ka tasuta viski

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraadipartei liikmed jagasid täna Helsingis soovijatele tasuta viskit.
Piraadipartei liikmed jagasid täna Helsingis soovijatele tasuta viskit. Foto: Kadri Veermäe

Täna oli poliitikutel viimane võimalus homme riigis toimuvate parlamendivalimiste eel valimiskampaaniat teha ning seda võimalust kasutasid kõigi erakondade liikmed agaralt.

Kõige aktiivsem veenmistöö toimus Helsingis Kamppi keskuse esisel väljakul. Praegune võimuerakond Koonderakond (Kokoomus) oli ainuke, mis oli püstitanud platsile lava, mis küll suurema osa ajast tühjalt seisis, teised parteid ja ühendused piirdusid telkide ja väiksemamõõduliste putkadega.

Lava kõrval vestles õhupalle jagavate neiudega Soome praegune peaminister Alexander Stubb, kes homse järel väga suure tõenäosusega valitsusjuhiks edasi ei jää. Soomlased pole  Stubbi vähem kui aasta väldanud tööga just eriti rahul ning süüdistavad teda valitsuse loius tegutsemises ja lühikeseks jäänud saavutuste nimekirjas.

Alexander Stubb ühispildil poseerimas. Fotod:
Alexander Stubb ühispildil poseerimas. Fotod: Foto: Kadri Veermäe

Stubb paistis täna pigem mureliku moega, tema avaliku imidžiga vältimatult seotud lai säravvalge naeratus vilksatas vaid korraks näos, kui ta lühikese sõnavõtu – kus soovitas kõigil valima minna ja oli kindel oma partei edukas esinemises  – järel ühispildi ja seejärel kahe teismelisega selfie tegi.

Juha Sipilä ja valija.
Juha Sipilä ja valija. Foto: Kadri Veermäe

Hoopis suuremasse huviliste summa oli kogunenud Keskerakonna (Keskusta) esimees ja kõigi eelduste järgi Soome järgmine peaministri Juha Sipilä ümber. Keegi kurdab, et nüüd hakatakse pensione kärpima. Sipila ütleb selle peale kaastundlikult joo joo. Teine muretseb, mis edasi saab. Sipilä ütleb jälle joo joo. Inimestele tundub tema osavõtlikkus meeldivat ja enamjaolt tahavadki nad ise rääkida, mitte kuulata. Sipilä suudab jällegi viisakalt ja kannatlikult kuulata.

Postimehe küsimusele, kes ta on oma partei homses edus kindel (arvamusküsitluste kohaselt on Keskerakond kindel valimiste võitja, viimastel andmetel toetas neid 24 protsenti vastanuist ja järgmisel kohal olevat Koonderakonda 16,9 protsenti), vastas Sipilä tagasihoidlikul moel: «Ma ei tea veel, on veel palju ebaselgeid asju, mis mõju võivad avaldada, kuid igatahes ma loodan küll, et meil läheb hästi.»

Ka oma võimalikust asumisest peaministriametisse rääkides jäi Sipilä sama reserveerituks. Kas temast saaks hea peaminister Soome jaoks? «Ei oska veel öelda,» sõnas Sipilä. Samal ajal karjub tema kõrval seisev noormees vahele: «Temast saaks parim!» Sipilä naeratab viisakalt.

Valimistega oli Sotsiaaldemokraatide telkide juures kohtuma tulnud ka selle juht Antti Rinne. Tema vestlused valijatega lähevad niivõrd südamlikuks, et üks vanadaam asub teda rääkimise järel kallistama.

Kallistaja tõmbub Antti Rinne juurest tagasi.
Kallistaja tõmbub Antti Rinne juurest tagasi. Foto: Kadri Veermäe

Kuigi Soomes kestab kolmandat aastat majanduslangus, ei paista kandidaate ja parteisid see just palju mõjutavat, sest sedavõrd palju plakateid, flaiereid, komme, lilli, rinnamärke, pastakaid, märkmikke ja muud kribu-krabu pole teiste riikide valimistel märgata olnud.

Kõik pakuvad midagi ja tavaliselt rohkem kui vaid valimissuveniire: sotsid kohvi, kooke ja punaseid roose, kristlikud demokraadid suppi ja rohelised kohvi. Pika puuga ületavad neid kõiki Piraadipartei esindajaid, mille hot-dog’i ootajate saba on ka konkurentsitult kohapealsetest pikim. Lisaks kallatakse soovijatele kõrvallaualt lonks viskist ja ka selle tahtjatest pole puudust.

Piraadipartei hot-dog'id läksid sedavõrd hästi kaubaks, et vorste tuli pidevalt juurde tuua.
Piraadipartei hot-dog'id läksid sedavõrd hästi kaubaks, et vorste tuli pidevalt juurde tuua. Foto: Kadri Veermäe
Tühjaks saanud viskipudelid.
Tühjaks saanud viskipudelid. Foto: Kadri Veermäe
Kamppi keskuse esine täna, kus erakonnad tegid viimast päeva valimiskampaaniat.
Kamppi keskuse esine täna, kus erakonnad tegid viimast päeva valimiskampaaniat. Foto: Kadri Veermäe

Soomes toimuvad homme 200-liikmelist parlamenti, jaoskonnad on avatud kella üheksast hommikul õhtul kaheksani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles