LAV-i president jättis ära kodumaal lahvatanud vägivalla tõttu Indoneesia-visiidi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma ütles laupäeval, et jätab seoses kodumaal lahvatanud ksenofoobse vägivallaga immigrantide ja muude välismaalaste vastu ära riigivisiidi Indoneesiasse.

Zuma «jättis ära visiidi Indoneesiasse, et tegelda kodumaal küsimustega, mis on seotud rünnakutega välisriikide kodanike vastu», teatas tema kantselei.

Vägivald puhkes paari nädala eest rannikulinna Durbani lähistel, kus kohalikud ründasid piirkonnas elavaid ja töötavaid välismaalasi. Paljud kohalikud süüdistavad välismaalasi töökohtade ja võimaluste ebaõiglases hõivamises.

Vägivallas, mis ähvardab laieneda üle kogu riigi, on seni tapetud vähemalt kuus inimest. Ainuüksi Johannesburgis ja selle ümbruses vahistati ööl vastu laupäeva üle 30 inimese.

«Ükskõik kui suur frustratsioon või viha ei õigusta rünnakuid välismaalaste ja nende äride vastu,» sõnas Zuma neljapäeval parlamendile. «Me kutsume üles rahule ja vägivalla peatamisele.»

Vägivald on põhjustanud muret ka naabermaades ja ÜRO-s. «Enamik vägivallaohvreid on põgenikud ja asüülitotlejad, kes olid sunnitud oma kodumaalt põgenema sõja ja tagakiusamise eest,» on öeldud ÜRO kõrgeima põgenikevoliniku avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles