Soomlased valivad täna parlamenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste liider Timo Soini käis täna valimiskasti juures koos abikaasa Tiinaga.
Põlissoomlaste liider Timo Soini käis täna valimiskasti juures koos abikaasa Tiinaga. Foto: SCANPIX

Soomlased valivad tänal järgmiseks neljaks aastaks parlamendi, jaoskonnad avati hommikul kell üheksa ja on lahti õhtul kella kaheksani.

Eelmistel parlamendivalimistel 2011. aastal oli osalusprotsent 70,4,  kõige kõrgem on osalus olnud 1962. aastal, mil oma hääle andis 85,1 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Rahvusringhäälingu Yle tellitud ja neljapäeval avaldatud küsitluse tulemustest selgus, et  Soome koonderakond on tõusnud 16,9 protsendiga populaarsuselt teiseks parteiks keskerakonna järel. Keskerakonda toetas 24 protsenti küsitletutest.

Kolmandal positsioonil on põlissoomlased, kes jäävad koonderakonnast vaid 0,2 protsendipunkti maha. Põlissoomlaste toetus on kuu ajaga kasvanud 2,1 ja koonderakonnal 0,8 protsendipunkti.

Neljandal kohal on sotsiaaldemokraadid 15,1 protsendiga, mis on 0,9 protsendipunkti vähem kui kuu aega tagasi. Rohelisi toetab 8,8 ja vasakliitu 8,3 protsenti küsitletutest.

Küsitlus korraldati 23. märtsist 15. aprillini ning hõlmas 2667 inimest.

Soomlased on 25 aastat kestnud külma sõja järgsete rahulike suhete järel üha murelikumad idanaaber Venemaa tegevuse pärast.

Teema on olnud kõigi huultel pärast seda, kui Venemaa eelmise aasta märtsis Ukraina Krimmi poolsaare annekteeris, ent murelikkusele vaatamata on NATO liikmesuse teemat valimiste eel suuresti välditud.

«Julgeolek on valimisdebattidest suuresti välja jäänud. Soomlased on julgeolekuküsimusi meedias küllalt intensiivselt arutanud, eriti Ukraina konflikti ja Venemaa käitumist, ent seda on debattides välditud,»  ütles sel nädalal Helsingi Ülikooli poliitilise ajaloo professor Juhana Aunesluoma uudisteagentuurile AFP.

«Rahvas on selgelt mures, ent inimesed paistavad seisvat valitsuse konsensuse taga, milleks on toetada Euroopa Liidu poliitikat ja tugevdada koostööd NATO-ga olemasolevate formaatide raames.»

Soome president Sauli Niinistö ärgitas kõiki valijaid täna ilmast hoolimata valimiskastide juurde minema. «Väike kevadevihm vaid ergutab ega takista kedagi. Kutsun kõiki üles oma arvamust avaldama,» ütles Niinistö eile ajakirjanikele.

President kommenteeris ka valimiste ajal üles kerkinud teemaderingi. «Võeti ikka väga põhjalikult läbi majandusolukord ja julgeolekuküsimused. Mingil hetkel oleksin tahtnud isegi veidi elulähedasemaid teemasid,» märkis ta. Niinistö avaldas siiski lootust, et ehk ka need teemad kerkisid esile kandidaatide kohtumistel valijatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles