Rogozin avas Tervamägedel polaarjaama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelaste suusaekspeditsioon PÕhjapoolsusele nädal tagasi. Ekspeditsioonil osaleb ka teadus- ja haridusminister Dmitri Livano.
Venelaste suusaekspeditsioon PÕhjapoolsusele nädal tagasi. Ekspeditsioonil osaleb ka teadus- ja haridusminister Dmitri Livano. Foto: SCANPIX

Vene asepeaminister Dmitri Rogozin sõitis eile Teravmägedele, et avada polaarjaam Põhjapoolus-2015.

«Venemaa kohalolekut Teravmägedel tuleb konsolideerida, arvestades tähelepanuga, mida president ja valitsus osutavad praegu Venemaa Arktika piirkonnale,» ütles ta Norrale kuuluvatele Põhja-Jäämere saartele saabudes ajakirjanikele.

«Kõige tähtsam on nüüd vaadata, kuidas meie triivjaam tööle hakkab. Ja teine tähtis aspekt: me tahame näha, mida on Arktika uurimiseks tehnoloogia seisukohast esmajärjekorras vaja, on need spetsiaalsed Arktika laevad, erivarustus või lennuseadmed.»

Rogozini sõnul on uurijatel kaks tähtsat ülesannet: Põhja-meretee ja meralused maardlad, nende läbiuurimine ja Venemaa energiavõimsuse tugevdamine. 

Vene asepeaminister rõhutas ka keskkonnakaitse ja turismi tähtsust ja ütles, et oluline on säilitada põhjaalade väikerahvaste põline elulaad.

«Teravmägede Vene linnas käib tohutul hulgal Norra turiste, aga mitte ühtki venelast peale nende, kes seal elavad. See on vale. Me peaksime marsruudi sisse seadma. Arktika on ainulaadne koht. Arktikast võib nakatuda kogu eluks,» ütles Rogozin.

Euroopa liidu sanktsiooninimekirja lisatud Rogozini külaskäik Teravmägedele tekitas Norras pahameelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles