Saksa asekantsler kutsus Euroopat võitlema inimsmugeldajate vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa asekantsler Sigmar Gabriel
Saksa asekantsler Sigmar Gabriel Foto: SCANPIX

Saksa asekantsler Sigmar Gabriel kutsus pühapäeval Euroopat võitlema inimsmugeldajate vastu, reageerides teatele laevaõnnetusest Vahemerel, mis kardetavasti nõudis 700 migrandi elu.

«Kõik Euroopa politsei- ja piirivalveagentuurid peavad tema kõik võimaliku, et võidelda kriminaalsete smugeldajate jõukude vastu, kes lõikavad kasu inimkannatustest,» ütles Gabriel.

«Me vajame rahvusvahelist operatsiooni inimsmugeldajate vastu,» rõhutas ta. «Me ei saa enam aktsepteerida seda, et Euroopa oma välispiiridel tähendab liiga tihti surma, mitte humaansust.»

Saksa integratsioonivoliniku Aydan Özoğuzi sõnul oli illusioon mõelda, et merepäästeprogrammi Mare Nostrum lõpetamine heidutab inimesi ohtlikust merereisist.

Lähinädalate soojad ilmad võivad tähendada üha uusi migrantide laevu ning «seetõttu tuleb meil taaskäivitada päästeprogramm», ütles Özoğuz.

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ütles, et osa vastusest peab olema «püüe tuua rohkem stabiilsust Liibüasse», et aidata sellel Põhja-Aafrika riigil inimsmugeldajate tegevust ohjeldada.

Ebaseaduslik immigratsioon, peamiselt Aafrikast, on kiiresti kasvanud ning Liibüas baseeruvad inimsmugeldajad toimetavad ülerahvastatud ja merekõlbmatute alustega inimesi üle Vahemere peamiselt Itaaliasse ja Kreekasse.

Seekordne laevaõnnetus leidis aset Liibüa ja Malta vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles