ÜRO: Liibüa rahukõnelustel ollakse lõplikule kokkuleppele väga lähedal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamirühmituste koalitsiooni Liibüa Koidiku võitlejad.
Islamirühmituste koalitsiooni Liibüa Koidiku võitlejad. Foto: SCANPIX

Liibüa konflikti osapooled on jõudnud rahukõnelustel eelkokkuleppele, mis on «väga lähedal lõplikule leppele», ütles ÜRO erisaadik Liibüas Bernardino Leon pühapäeval.

Leon ütles Maroko kuurortlinnas Skhiratis pärast viimast kõnelustevooru, et tehakse ettevalmistusi relvarühmituste otsekõnelusteks.

«Ma saan teile öelda, et meil on praegu visand, mis tundub olema väga lähedal lõplikule kokkuleppele,» sõnas ta.

«Kaheksakümmend protsenti selles tekstis on, lubage mul nii öelda, midagi, milles osapooled saavad kokku leppida,» ütles Leon.

ÜRO diplomaadi sõnul naasevad kõneluste osapooled Liibüasse konsultatsioonidele ning naasevad Marokosse «mitte algaval, vaid sellele järgneval nädalal», et lõplik kokkulepe paika panna.

Leon rõhutas, et igasugune kokkulepe vajab veel ka kohapealsete võitlejate heakskiitu ning tema missioon on saada vaenupooled otsekõnelustele.

Liibüa  on pärast 2011. aasta ülestõusu poliitiliselt lõhestatud, riigis on kaks valitsust ja kaks parlamenti. Suur osa rahvusvahelisest kogukonnast tunnustab riigi idaosas Tobrukis asuvat valitsust ja parlamenti.

Rivaalitsev Tripoli administratsioon moodustati pärast seda, kui islamiste toetavad relvarühmitused hõivasid eelmise aasta augustis pealinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles