Der Spiegel: Saddam Husseini endine luureohvitser oli Islamiriigi «aju»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

Saksa väljaande Der Spiegel andmetel oli islamistliku äärmusrühmituse Islamiriik vallutusstrateegia juhiks Iraagi endise diktaatori Saddam Husseini kunagine luureohvitser.

Leht avaldas möödunud nädalalõpul kirjutise «Islamiriigi struktuuri paljastavad saladokumendid», mis põhineb 31 käsitsi kirjutatud leheküljel Süürias kalifaadi loomise kohta.

Saksa väljaande andmetel on nende lehekülgede kirjutajaks Iraagi kunagise diktaatori Saddam Husseini lähikonda kuulunud õhujõudude luureohvitser Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, keda tuntakse ka pseudonüümist Haji Bakr.

Der Spiegeli kohaselt kasutas Haji Bakr Põhja-Süüria alade vallutamisel erinevaid sõjatehnikaid, kaasa arvatud luuretegevus, mõrvad ja inimröövid, mis olid kunagi osa ka Saddam Husseni  valitsemis- ja võimustruktuurist.

2014. aastal levisid teated, et Süüria mässulised tapsid Haji Bakri, kuid enne seda aitas ta Islamiriigil plaane ellu viia, anastades osa Süüriast ning aidates kanda kinnitada Iraagis.

«Bakri poolt paberile pandu on hoolikas ja detailne anastamisplaan. Tehniliselt võttes saab Islamiriigi struktuuri võrrelda kunagise Ida-Saksamaa kurikuulsa luureagentuuri STASiga,» teatas Der Spiegeli reporter Christoph Reuter.

Bakr jäi pärast USA võimude poolt 2003. aastal Iraagi sõjajõudude laialisaatmist tööta ja muutus kibestunuks. 2006 – 2008 oli ta mitmes USA kinnipidamiskohas, kaasa arvatud Abu Ghraibi vanglas.

2010. aastal pani Bakr koos veel mitme endise Iraagi luureohvitseriga Islamiriigi etteotsa Abu Bakr al-Baghdadi.

Kaks aastat hiljem läks Bakr Süüriasse, et näha, kuidas ta plaani on ellu viidud. Siis kaasati Islamiriigi ridadesse ka uusi võitlejaid, kes pärinesid Saudi Araabiast, Tuneesiast, Tšetšeeniast, Usbekistanist ja mitmest Euroopa riigist.

Iraagi ajakirjanik Hisham al-Hashimi, kelle sugulane teenis Bakri käe all, kirjeldas teda kui natsionalisti, mitte äärmusislamisti.

Saksa väljaande arvates on Islamiriigi edu taga kaks komponenti – fanaatilised äärmuslikult meeletatud võitlejad ning Bakri külm ja kalkuleeriv strateegia.

Der Spiegeli ajakirjanike sõnul said nad Bakri plaani enda valdusse pärast pikki läbirääkimisi Süüria Aleppo mässulistega. Mässuliste kätte langesid need dokumendid 2014. aasta alguses kui Islamiriik oli sunnitud Aleppost taganema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles