Pildid: lääne sanktsioonide nimekirjas olev venelasest minister tekitas Norras skandaali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lääneriikide poolt sanktsioneeritavate nimekirjas oleva Vene asepeaministri Dmitri Rogozini reis arktilistele aladele sai Venemaa naaberriikides laialdast vastukaja ning tõi Norras kaasa skandaali.

Eile oli Rogozin Arktikas, kus osales Vene polaaruurimisjaama avamisel, edastab iltasanomat.fi.

Venemaa on juba pikemat aega panustanud Arktikas kohalolekule ning tegeleb positsiooni kindlustamisega.

Lääne sanktsioneeritavate nimekirjas olevale Rogozinile on pandud ka reisipiiranguid ning selle tõttu oli üllatav, et Venemaa minister suundus esmalt Norrale kuuluvatele Teravmägedele.

Norra esitas Venemaale noodi, milles nõutakse Rogozini reiside selgitust. Eilse seisuga ei olnud Venemaa Rogozini käikudest Norrale aru andis.

Rogozini inglisekeelsel Twitteri leheküljel avaldati temast pilt Longyearbyenis.

Norra kinnitas, et Rogozin ei rikkunud siiski visiidiga Teravmägedele seadust.

«Oleme Venemaa saatkonnale Oslos edastanud teate, et sanktsioneeritud ei ole oodatud külalsied Teravmägedel. Rogoszini viibimine seal oli kahetsusväärne,» teatas Norra välisminsiteeriumi pressiesindaja Frode Andersen.

Norra välisministeeriumi teatel kaaluvad nad uute sissesõidupiirangute kehtestamist, mis haaraksid ka Teravmäed.

Venemaa on samas haaratud rahvusvahelisse Svalbardi lepingusse, mille kohaselt «kõikidel selle lepinguga seotud riikide kodanikel on samasugune õigus külastada Teravmägesid ükskõik, millisel eesmärgil.

Rogozin külastas Teravmägedel ka Vene Baretnsburgi kaevanduskogukonda.

«Siin elavad venelased ja ukrainlased külg külje kõrval nagu üks suur pere,» kirjeldas Rogozin Twitteris.

Ei ole teada, kuidas Rogozin Teravmägedele jõudis, kuid Norra peab kõige tõenäolisemaks tšarterlendu. Kui vene minister oleks kasutanud tavalist liinilendu, siis oleks mandri-Norras ta dokumente kontrollitud.

Euroopas tuntakse Rogozinit ka kui Euroopa ähvardajat. Aasta tagasi tekitas see minister Rumeenias viha, kui teatas, et kui ta ei ole sinna riiki oodatud tsiviillennuga, siis saabub pommituslennukiga.

Rogozin pandi lääneriikide poolt sanktsioneeritavate nimekirja möödunud aastal pärast seda kui kiitis Krimmi liitmise Venemaaga heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles