Soome uuel valitsusel seisavad ees rasked valikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna juht Juha Sipilä.
Keskerakonna juht Juha Sipilä. Foto: SCANPIX

Soome Keskerakonna juhitaval uuel valitsusel tuleb saada majandus uuesti käima ja töötus väiksemaks, samuti tuleb üha kasvav riigivõlg saada kontrolli alla, kirjutab Taloussanomat.

Soome valimiste tulemused võimaldavad keskerakonna juhil Juha Sipiläl luua peaaegu mis tahes koalitsiooni. Kui valitsusse läheks peale keskerakonna kolm järgmise tulemusega erakonda – põlissoomlased, Koonderakond ja sotsid – oleks sel väga tugev enamus, sest opositsiooni jääks 50 parlamendiliiget. Samas oleks nelja erakonnaga reformide läbiviimine keerulisem, kirjutab Kauppalehti.

Kolme partei koalitsioon saaks parlamendis 120 kohta ja see oleks 200-kohalises Eduskunnas üsna tugev enamus. Kui sotsid kõrvale jätta, tuleks parempoolne valitsus, kuhu võiks lisanduda veel Rootsi Rahvapartei, aga kus võivad probleemid tekkida põlissoomlastega.

Keskerakond on lubanud aastaks 2025 luua 200 000 uut töökohta ja tekitada kaheprotsendilise majanduskasvu. Samuti on Sipilä lubanud tugevdada ettevõtjate positsiooni.

Sotsiaaldemokraadid on lubanud 2019. aastaks 100 000 uut töökohta ning koonderakond 75-protsendilist tööhõivet ja 120 000 uut töökohta. Põlissoomlased on lubanud üldiselt majanduse ja hõive kasvama panna.

Soome rahandusministeeriumi aprilliprognoosi kohaselt peaks Soome majandus kasvama aastail 2015-2019 1,2 protsenti aastas.

Sotsiaaldemokraadid on valmis 4 miljardi euro ulatuses kärpima kulusid ja tõstma makse, koonderakonna taotlus on teha sama 6 miljardi ulatuses. Põlissoomlased leiavad, et riigivõlg tuleks kontrolli alla saada järgmisel valimisperioodil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles