USA kandis musta nimekirja kaks Kreeka äärmuslast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Syriza poolehoidjate pidu.
Syriza poolehoidjate pidu. Foto: SCANPIX

USA kandis terroristide nimekirja kaks Kreeka äärmuslast seoses Ateena kavaga jõustada seadus, millega võib kaasneda Ühendriikide kodanike tapmises süüdimõistetud vasakäärmuslase vanglast koduaresti toimetamine.

Esmaspäeva hilisõhtul vastu võetud seadus, mida toetas peaministripartei Syriza, võimaldab puudega vangidel, kes on enamiku oma karistusest ära kandnud, veeta järelejäänud karistusaeg koduarestis.

Ühendriigid väljendasid hääletuse eel muret, et seadusest võib kasu lõigata vasakäärmuslaste rühmituse 17. november liige Savvas Xiros.

USA välisministeerium kandis teisipäeval terroristide nimekirja 17. novembri rühmituse mõrtsuka Christodoulos Xirose ning teise äärmusrühmituse Revolutsiooniline Võitlus liidri Nikolaos Maziotise, keda süüdistatakse 2007. aasta rünnakus Ühendriikide saatkonnale Ateenas.

Mõningatel andmetel on Christodolous Xiros ning Stavvas Xiros vennad.

Terrorinimekirja kandmine tähendab, et meeste varad USAs külmutatakse ning et ühelgi USA kodanikul pole õigust anda neile materiaalset abi.

Kreeka valitsus on tunnistanud, et Savvas Xiros, kes on «93 protsendi ulatuses puudega, peaaegu pime ja kurt, ning kannatab multiskleroosi käes», võib uue seaduse alusel vanglast vabaneda.

17. novembri rühmitus on võtnud vastutuse USA Luure Keskagentuuri (CIA) Ateena osakonna ülema Richard Welchi tapmise eest 1975. aastal.

Samuti on rühmitus võtnud vastutuse 23 inimese tapmise eest 1970.-1990. aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles