Mida tumedam, seda madalamal: Vahemere põgenikelaevadel valitseb kindel hierarhia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Üle Vahemere Lõuna-Euroopasse pääsenud illegaalsete immigrantide sõnul teevad inimsmugeldajad oma klientidel ranget vahet: Aafrika lõunaosast pärit tõmmumad kliendid on lükatud laevades kõige madalamale dekile, kus nad ei saa juua ega näe päikesevalgust. 

«Meid Itaaliasse toonud liibüalased pole inimesed,» jutustab Somaaliast pärit 16-aastane Ali. Sellal kui Ali oli  koos 400 teise mustanahalisega lukustatud allpool veepiiri asuvasse trümmi, lükkasid kaubitsejad üle parda kaheksa nigeerlast. Poisi sõnul ei antud neile ka vett, sest vastasel juhul oleksid reisijad pidanud minema ülemistele korrusele end kergendama. «Smugeldajad oleksid su selle peale maha lasknud.»

Aasiast ja Lähis-Idast pärit põgenikud paigutatakse seevastu kõrgematele korrustele. «Mul õnnestus pääseda tänu sellele, et me olime väljas,» räägib 32-aastane Bangladeshi mees. «Need, kes olid allpool lukus, lõpetasid merepõhjas.»

Oletatavasti teevad kaubitsejad klientidel vahet ka selle põhjal, kes jaksavad rohkem maksta: peamiselt Etioopiast, Eritreast ja Somaaliast pärit aafriklastest põgenikud ei ole nii jõukad kui nende saatusekaaslased Lähis-Idast ja Aasiast. Ohtliku laevasõidu eest küsivad kaubitsejad kuni 2000 euroni küündivat hinda. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles