Mali tuareegid keelduvad rahulepet allkirjastamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali tuareegid
Mali tuareegid Foto: SCANPIX

Mali tuareegi mässulised kinnitasid kolmapäeval avalduses, et ei kirjuta alla teiste relvarühmituste ja valitsuse rahuleppele, mis on kavas allkirjastada 15. mail.

ÜRO Julgeolekunõukogu ärgitab tuareegide juhitavat Azawadi Liikumiste Koordineerimiskogu (CMA) koos teiste osapooltega leppele alla kirjutama, ähvardades vastasel korral sanktsioonidega.

CMA, mis on juba varem öelnud, et ei saa muudatusteta leppega nõustuda, kinnitas kolmapäeval oma seisukohta, et praegusel kujul nad leppele allkirja anda ei saa.

ÜRO on nimetanud 1. märtsi rahulepet Mali «ajalooliseks võimaluseks» pärast 2012. aasta islamistide pealetungi, mis viis riigi kokkuvarisemise äärele ning sundis Prantsusmaa pühasõdalaste vastu sõjalist operatsiooni alustama.

Mali valitsus ja riigi põhjaosa relvarühmituste koalitsioon ehk Platvorm on dokumendi allkirjastanud.

CMA on öelnud, et ei kirjuta alla, kui Azawadi - nii kutsuvad tuareegid Mali põhjaosa - ei tunnustata geograafilise, poliitilise ja juriidilise üksusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles