Obama kutsus Iraani aitama Jeemeni kriisi lahendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni poiss automaadiga rahvahulga seas
Jeemeni poiss automaadiga rahvahulga seas Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsub Iraani appi Jeemeni kriisile poliitilist lahendust leidma ja süüdistab islamivabariiki konfliktile kaasa aitamises.

Washington süüdistab Teherani Jeemenis võimu haaranud šiiamässuliste huthide relvastamises. Saudi Araabia ja tema liitlased on reageerinud mässuliste pealetungile õhurünnakutega, mis kipub laiendama kriisi regionaalseks konfliktiks.

Obama rääkis teisipäeva õhtul usutluses telekanalile MSNBC konfliktist põhjustatud kannatustest ja avaldas lootust, et olukorda Jeemenis on võimalik lahendada.

«Meil on vaja kõik pooled kokku tuua ja saavutada poliitiline kokkulepe. Seda ei ole võimalik lahendada järjekordse vahendatud sõjaga Jeemenis,» ütles ta.

«Me oleme iraanlastele mõista andnud, et nemad peavad olema lahenduse, mitte probleemi osa.»

Araabia koalitsioon teatas teisipäeval, et lõpetab õhurünnakud, sest oht Jeemeni naabritele on likvideeritud. Kolmapäeval aga pommitamine jätkus.

Koalitsiooni logistika ja luureandmetega toetav USA saatis oma lennukikandja Jeemeni lähedusse Iraani laevade liikumist jälgima.

«Hetkel on nende laevad rahvusvahelistes vetes,» ütles Obama ja selgitas, et Ühendriikide laevu hoitakse Pärsia lahe piirkonnas selleks, et «säilitada navigatsioonivabadus».

«Ja me ütlesime neile, et kui Jeemeni rühmitustele toimetatakse relvi, võib see meresõidu ohtu seada, selles on probleem.»

Iraan eitab huthide relvadega varustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles