Paadipõgenike hierarhia: aafriklased alumistel tekkidel, süürlased ja palestiinlased kajutites

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähis-Ida päritolu põgenikud Itaalias Sitsiilias
Lähis-Ida päritolu põgenikud Itaalias Sitsiilias Foto: SCANPIX

Möödunud pühapäeval leidis Vahemerel aset laevaõnnetus, milles kaotas elu ligi 900 illegaalset immigranti.

Itaalia väljaande La Repubblica andmetel on paadipõgenike seas karm hierarhia, kus kõige halvemas seisus on Sahara kõrbest lõunasse jäävatelt aladelt pärit aafriklased.

Nad suletakse Vahemere ületamise ajal laevade alumistele tekkidele nagu orjad, hoolimata nende jõukusest. Nende jaoks on mere ületamine odavam kui Lähis-Idast pärit põgenikele, kuid samas ei saa nad isegi tasu eest päästeveste.

Kõige rikkamad põgenikud, kes on tavaliselt süürlased ja palestiinlased, seilavad Itaaliasse kajutites, kust ei puudu ka toit ja jook.

See hierarhia ilmnes Sitsiilia politsei tehtud fotodelt.

Inimsalakaubanduse põhitegijad on Põhja-Aafrikas Liibüas, kus Vahemere ületamist koordineeritakse.

Itaalia väljaande Corriere della Sera teatel on inimeste smugeldajad valmis vägivallaks, et illegaalsetelt immigrantidelt rohkem raha välja pressida.

Väljaanne intervjueeris Aafrikast pärit naist, kes elab nüüd Itaalias Milanos. Naise sõnul peksid inimkaubandusega tegelejad Liibüas ta abikaasat mitmel korral.

«Smugeldajate jaoks on immigrandid vaid kaup. «Kaubal» tuleb suu kinni hoida ja   käskudele alluda,» nentis end Najatiks nimetav naine.

Itaalia uudistesaade Servizio Pubblico näitas videot möödunud nädalal Itaaliasse saabunud põgenikest, kellest osal oli põletushaavu. Enne Liibüast lahkumist oli seal aset leidnud gaasiplahvatus, kuid selles vigastada saanud suleti laeva ning neile ei antud mitte mingisugust meditsiiniabi.

19. aprillil Vahemerel toimunud laevaõnnetuse põhjuseks peetakse salakaubandusega tegelejate hoolimatust.

Uurimine näitas, et põgenikelaeva kapten ja tüürimees olid alkoholi- ja narkojoobes ning selle tõttu ei tulnud aluse tüürimisega toime. Põgenikelaev põrkas kokku neile appi tulnud Portugali alusega.

Itaalia võimud arreteerisid inimkaubanduslaeva kapteni ja tüürimehe ning neid hoitakse Catania vanglas.

Euroopa Liidu võimuesindajad püüavad leida pikka aega kestnud põgenikeprobleemile lahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles