Türgi kutsus genotsiidiavalduse pärast koju suursaadiku Austrias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa ohvitseri foto küüditatud armeenlaste perest.
Saksa ohvitseri foto küüditatud armeenlaste perest. Foto: Reuters/ScanPix

Türgi kutsus eile konsultatsioonideks koju oma Austria suursaadiku Hasan Gogusi, et väljendada sellega protesti sealse parlamendi otsuse üle mõista hukka sada aastat tagasi aset leidnud armeenlaste genotsiid.

«Austria parlamendi avaldus kahjustas püsivalt sõprust ja suhteid Türgi ja Austria vahel,» teatas Türgi välisministeerium.

Austria parlament mõistis varem päeval genotsiidina hukka Osmani vägede Esimese maailmasõja aegse veresauna armeenlaste kallal.

Parlamendi avaldusel ei ole seaduse jõudu, tegu on sümboolse sammuga veretöö 100. aastapäeva puhul.

«24. aprill 1915 tähistab genotsiidiga päädinud tagakiusamiste algust,» ütles parlamendi esimees Doris Bures, kutsudes rahvaesindajad leinaseisakule ohvrite mälestuseks.

Kolme suurema erakonna juhid tegid avalduse, deklareerides, et Austrial kui Osmani impeeriumi omaaegsel liitlasel on «kohus need kohutavad sündmused genotsiidiks tunnistada ja hukka mõista».

Avalduses kutsuti Türgit, kes ei ole nõus tapatalguid genotsiidiks nimetama, tapmiste eest vastust võtma.

«Türgi kohus on vaadata silma sellele süngele ja valusale peatükile oma ajaloos ja tunnistada Osmani impeeriumi ajal armeenlaste kallal sooritatud kuriteod genotsiidiks.»

Ankara ei ole mingil juhul nõus aastatel 1915-1917 Osmani impeeriumi lagunemisel aset leidnud 1,5 miljoni armeenlase tapmise genotsiidiks nimetamisega.

Türgi võimude väitel suri sel perioodil umbes 300 000 kuni 500 000 armeenlast ning sama palju türklasi.

Armeenia on pikka aega püüdnud saavutada tapatalgute rahvusvaheliselt genotsiidiks tunnistamist. Seda on ametlikult teinud üle 20 riigi, teiste hulgas Prantsusmaa ja Venemaa.

Austria president Heinz Fischer ütles ära kutsest osaleda 24. aprillil ohvrite ametlikul mälestustseremoonial Armeenias ja saadab enda asemel suursaadiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles