Putin: genotsiidil ei ole õigustust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin (vasakul) ja Armeenia riigipea Serž Sargsjan 2013. aastal Tsitsernakaberdi memoriaalis.
Vene president Vladimir Putin (vasakul) ja Armeenia riigipea Serž Sargsjan 2013. aastal Tsitsernakaberdi memoriaalis. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline kogukond peab tegema kõik, mis tema võimuses, et hoida ära armeenia rahva genotsiidi taoliste veretööde kordumine, ütles Vene president Vladimir Putin.

«24. aprill 1915 on kurb päev, see on seotud ühe inimajaloo kohutavaima ja dramaatilisima sündmuse, armeenia rahva genotsiidiga,» ütles Putin kirjas mälestussündmuse «Maailm genotsiidita» osavõtjatele. Kirja tekst avaldati ka Kremli kodulehel.

«Sada aastat hiljem langetame me pead selle tragöödia ohvrite mälestuseks, mida meie riik on alati tajunud oma valu ja õnnetusena.»

«Venemaa on olnud alati ja on ka edaspidi objektiivsel ja järjekindlal seisukohal: etnilistel motiividel massilistel hukkamistel ei ole mingit õigustust. Rahvusvaheline kogukond peab tegema kõik, et niisugused asjad enam kunagi mitte kuskil ei korduks.»

Aastatel 1915-1917 tapeti Osmani impeeriumis ligi 1,5 miljonit armeenlast. Ankara pole nõus tapatalgute genotsiidiks liigitamisega. Türgi võimude väitel suri sel perioodil umbes 300 000 kuni 500 000 armeenlast ning sama palju türklasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles