Kadõrov lubab Tšetšeenia üksustel Vene sõdurite pihta tule avada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenia eriväelased.
Tšetšeenia eriväelased. Foto: SCANPIX

Venemaa koosseisu kuuluva Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov on andnud oma julgeolekujõududele loa Vene sõdurite pihta tulistada, kui nood tegutsevad vabariigi territooriumil tema loata.

Eile tulnud teade viitab võimalikele lahkhelidele Kadõrovi ja Kremli vahel.

Kadõrov ütles pärast seda, kui ühe naaberpiirkonna julgeolekujõud tapsid sel nädalal Groznõis tšetšeeni mehe, et tema väed võivad avada tule ilma loata tegutsevatele teiste piirkondade sõduritele.

«Ma soovin ametlikult teatada: avage tuli, kui keegi ükskõik kas Moskvast või Stavropolist ilmub teie teadmata teie õuele,» ütles Kadõrov oma julgeolekujõududele. «Meiega tuleb arvestada.»

Vene meedia teatel tapeti Groznõis pühapäeval Tšetšeenias paiknevate föderaalvägede ja Stavropoli õiguskaitseametnike ühise erioperatsiooni käigus tagaotsitav mees.

Kadõrovil on lastud suhtelise rahu hinnaga ja Kremli raha toel üles ehitada oma julgeolekujõud, mis valitsevad piirkonda juba üle kümne aasta. Moskva on seni üle piiri läinud jõukasutustele ja kohtuvälistele tapmistele läbi sõrmede vaadanud.

Kadõrovi eraarmee sattus huviorbiiti märtsis, kui Vene opositsionääri Boriss Nemtsovi tapmises kahtlustatuna peeti kinni Tšetšeeni politseinik. Kadõrov on kiitnud mõrva peakahtlusalust Zaur Dadajevit kui vaprat sõdurit ja sügavalt usklikku inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles