Vene siseministeerium mõistis hukka Kadõrovi «lubamatu» ähvarduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramzan Kadõrov.
Ramzan Kadõrov. Foto: SCANPIX

Vene siseministeerium nimetas neljapäeval lubamatuks Tšetšeenia liidri Ramzan Kadõrovi ähvardust avada tuli teistest piirkondadest saabunud Vene julgeolekujõudude pihta, kui nood tegutsevad vabariigi territooriumil kohalikke korrakaitseorganeid teavitamata.

«19. aprillil saabus politsei Stavropolist Tšetšeeniasse, et vahistada kohalik elanik, kes oli tagaotsitute nimekirjas seoses isiku tulistamisega nende territooriumil,» seisab ministeeriumi avalduses.

«Vastavalt siseministeeriumi kehtestatud reeglitele teavitasid nad Tšetšeenia kriminaaluurimisteenistust oma visiidi eesmärgist ja kohalikud uurijad pakkusid oma toetust operatsiooni läbiviimisel,» jätkub dokument.

«Vahistamisel püüdis tagaotsitavate nimekirjas olnud isik nende käest oma autoga põgeneda, rammides politseinike autot ja ohustades sellega nende elu, pärast mida tulistasid politseinikud mitu lasku kurjategija auto pihta, et see peatada. Üks kuulidest haavas teda surmavalt,» on öeldud avalduses.

«Kurjategija sõiduki hilisemal kontrollimisel leiti sellest töökorras püstol,» teatas ministeerium. Ministeeriumi sõnul uurib asja Vene juurdluskomitee kohalik haru.

«Eelöeldut silmas pidades peab Vene siseministeerium lubamatuks avaldust, milles ähvardatakse tulistada Tšetšeenias erioperatsioone läbi viivaid teistest regioonidest pärit politseinikke, kes ei ole teavitanud kohalikke korrakaitseorganeid,» märkis siseministeerium.

Vene meedia oli varem teatanud, et Kadõrov oli Groznõis peetud kohtumisel Tšetšeenia julgeolekuametnikega öelnud: «Ma deklareerin ametlikult: avage tuli, kui keegi ükskõik kas Moskvast või Stavropolist ilmub teie teadmata teie õuele. Meiega tuleb arvestada.»

Kadõrovil on lastud suhtelise rahu hinnaga ja Kremli raha toel üles ehitada oma julgeolekujõud, mis valitsevad piirkonda juba üle kümne aasta. Moskva on seni üle piiri läinud jõukasutustele ja kohtuvälistele tapmistele läbi sõrmede vaadanud.

Kadõrovi eraarmee sattus huviorbiiti märtsis, kui Vene opositsionääri Boriss Nemtsovi tapmises kahtlustatuna peeti kinni Tšetšeeni politseinik. Kadõrov on kiitnud mõrva peakahtlusalust Zaur Dadajevit kui vaprat sõdurit ja sügavalt usklikku inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles