Rumeenia palus lõpetada mustlaste väljasaatmine

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlastüdruk.
Mustlastüdruk. Foto: SCANPIX

Rumeenia presient Traian Băsescu palus Prantsuse riigipeal Nicolas Sarkozyl lõpetada mustlaste väljasaatmine Prantsusmaalt.

«Ma palusin president Sarkozyl püüda lõpetada väljasaatmised,» kommenteeris Băsescu välisagentuuridele antud usutluses ja kinnitas, et tegi vastava ettepaneku möödunud nädalal toimunud Euroopa Liidu tippkohtumise ajal peetud sõbraliku jutuajamise käigus, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Vastus oli ebaselge, kuid me otsustasime seda arutada lähinädalail toimuval kohtumisel,» täpsustas Băsescu. «Rumeenia kaitseb alati romade õigusi vabalt Euroopas liikuda. Nii kaua kui pole tõendeid, et nad rikkusid seadust, on nad Euroopa kodanikud ning neil on samad õigused, mis igal Euroopa kodanikul.»

«Väljasaatmised on ainult ajutine lahendus. Rumeenia ei võta iialgi romadelt nende passe, mistõttu jätkavad nad riigist lahkumist,» kinnitas Băsescu, kelle sõnul elab Rumeenias poolteist miljonit romat, kellest miljon on integreerunud täielikult ühiskonda, ülejäänud aga mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles