Bulgaaria tunnistas armeenlaste tapmist massimõrvana

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia kiriku preester Liibanonis 1915. aastal tapetute säilmete juures.
Armeenia kiriku preester Liibanonis 1915. aastal tapetute säilmete juures. Foto: SCANPIX

Bulgaaria parlament tunnistas täna esmakordselt armeenlaste massilist tapmist Osmani impeeriumis sada aastat tagasi, pidades leinaminuti, ent vältides sõna genotsiid.

Parlament kiitis häältega 157-36 heaks deklaratsiooni, mis mõistis hukka Esimese maailmasõja aegse massimõrva, kuid rõhutas seejuures erinevust Osmani impeeriumi ja praeguse Türgi vahel.

Kõik vastu hääletanud seadusandjad kuulusid erakonda Õiguste ja Vabaduste Liikumine, mis esindab selle Euroopa Liidu liikmesmaa 800 000-list türgi vähemust.

«Ajalugu on ajalugu, ohvrid on ohvrid ja sel päeval tuleb austada nende mälestust,» lausus peaminister Bojko Borisov enne hääletust.

Enam kui 20 riiki -- seal hulgas Prantsusmaa ja Venemaa, kuid mitte USA -- on kuni 1,5 miljoni armeenlase tapmise genotsiidina hukka mõistnud, ent Bulgaaria on korduvalt keeldunud seda terminit kasutamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles