Putini eksnõunik: Krimmi hõivamist planeeriti juba 10 aastat tagasi

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Illarionov.
Andrei Illarionov. Foto: Mihkel Maripuu

Lennart Meri konverentsi teine päev algas aruteluga teemal, millisena näeb Venemaa president Vladimir Putin teda ümbritsevat maailma ning millisena paistab ta ise rahvusvahelise kogukonna silmis.

«Olenemata sellest, kas nimetada Krimmi okupeerimist hübriidseks või traditsiooniliseks sõjaks, algas selle planeerimine juba 10-11 aastat tagasi,» avas Ukrainas toimuva tausta Venemaa presidenti ilmselt kõige lähedasemalt tundev konverentsil osaleja, Putini endine nõunik majandusküsimustes Andrei Illarionov. «Need, kes ütlevad, et Ukraina sündmused on improviseeritud, ei kuula Putinit hoolikalt.»

Konkreetne otsus vajadusel Krimmi tungida sündis tema sõnul tunamullu juunis, ametliku õnnistuse sai kava juulis. «Putin ütles president Viktor Janukovitšile otse: kui  kirjutad alla assotsiatsioonilepetele Euroopa Liiduga, võtame meie Krimmi ja Ida-Ukraina,» selgitas Illarionov, miks tollane Ukraina president tegi oma valikutes kannapöörde ja otsustas läheneda hoopis Venemaale. Mäletatavasti kujunes just presidendi äkiline meelemuutus režiimipöördeni viinud Maidani protestide sütikuks.

Endise nõuandja sõnul arutati Krimmi okupeerimisega seotud võimalikke lääne sanktsioone väga põhjalikult majandusekspertide seltskonnas, enne kui lõpuks anti mullu veebruaris roheline tuli.

 «Putinil on väga hea strateegiline kannatlikkus, kui vaja, võib ta oodata väga pikka aega sobiva hetke saabumiseni,» tõdeb Illarionov. «Ta on väga võimekas mängur, pole kedagi teist, kes suudaks panna nii hästi ühel ajal käiku nii poliitilised kui majanduslikud kaardid.»

Illarionov tõmbas korduvalt paralleele Putini lähenemise ja Teisele maailmasõjale järgnenud Jalta ja Potsdami konverentside vahele, kus võitjariigid arutasid Euroopa jagamist. «Ainult et Churchill ja Roosevelt olid targemad kui praegused lääneliidrid,» nentis mees.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles