Ajaleht: Nepali maavärinat võis oodata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Nepalis rohkem kui 2000 inimest tapnud maavärin oli vaid aja küsimus, vahendab briti ajaleht Daily Mail.

Kõigest nädalapäevad tagasi kogunesid Nepali pealinna Katmandusse eksperdid üle maailma, et arutada võimalikke stsenaariume, kui riiki peaks tabama tõsine maavärin.

«Seismoloogiliselt võttes oli toimunu just midagi sellist, nagu me kartsime juhtuvat,» lausus Cambridge`i ülikooli spetsialist James Jackson. «Kõndisin läbi piirkonna ja mõtlesin kogu aeg, et varsti tabab seda kohta õnnetus,» sõnas mees.

Maavärin oli asjatundjate sõnul sellevõrra traagilisem, kuivõrd Nepalis polnud ehitatud vastavate konstruktsioonidega hooneid ja Katmandu oru näol on tegu asustustiheduselt väga tiheda piirkonnaga.

«7,8 magnituudiline maavärin võib tappa Californias 10 kuni 30 inimest miljoni kohta, kuid tappis Nepalis vähemalt 1900. Osades Pakistani, India, Iraani või Hiina piirkondades võiks see nõuda aga üle 10 000 ohvri,» selgitas seismoloog David Wald.

Ekspertide sõnul on Nepalil õnnetusteks raske valmistuda, sest riigi majandusprobleemid ja rahvastiku juurdekasv ei jäta selleks piisavalt ressursse. Riigi ligi 30 miljonist elanikust on üle 34% nooremad kui 14 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles